"The Last Dance is een blik achter de schermen bij Jordan en co, die je nog nooit gezien hebt"

  Michael Jordan in de NBA-finale van 1998.

  Vandaag kun je op Netflix kijken naar de eerste 2 afleveringen van "The Last Dance", de langverwachte docu over het laatste seizoen van Michael Jordan bij de Chicago Bulls. Dennis Xhaët en Hans Vandeweghe zitten op het puntje van hun stoel. "Het heeft 18 jaar geduurd voor Jordan wou meewerken."

  Normaal gezien zouden de basketbalfans nog even moeten wachten op de eerste afleveringen, maar omdat de NBA stilligt door het coronavirus is de documentaire vroeger uitgebracht. "Ik keek daar enorm naar uit, ik ben zelf een gigantische fan van Michael Jordan, zijn poster hangt nog in mijn living", zegt NBA-kenner Dennis Xhaët.

   

  "Waarom? Het is Michael Jordan, er zijn weinig atleten die zo’n legende zijn geworden als Jordan. De enige waarmee je het kunt vergelijken is Muhammad Ali. Er is ook een reden dat je iemand 'de Michael Jordan van …' noemt. Dat zegt veel over zijn grootsheid."

   

  Hetzelfde geluid is te horen bij Hans Vandeweghe. "Als journalist mag je niet te veel bewondering hebben, maar naar Jordan gaan kijken was het dichtste dat je bij een halfgod kon komen. Hij is een figuur die de sport overstijgt en zoals Barack Obama zegt: hij was de maat der dingen in de sport. En hij is dat nog steeds."

   

  "LeBron James of wijlen Kobe Bryant hebben nooit gedacht dat ze beter waren dan Jordan, ze wilden allemaal zijn zoals hij was. Hij had een ongelooflijk talent. Hij kroop ook zo in de hoofden van zijn tegenstanders en kon hen als het ware verlammen. Ik krijg er kippenvel van als ik er weer aan denk."

  Bekijk de officiële trailer van "The Last Dance"

  "Het heeft 18 jaar geduurd voor Jordan wou meewerken"

  Er is natuurlijk een reden dat de documentaire "The Last Dance" heet. "Zo heeft Phil Jackson, de coach, het laatste seizoen van dat team genoemd. Als ploeg wisten ze op voorhand: dit is ons laatste jaar samen."

   

  "Het bestuur wou coach Jackson buiten en wou Scottie Pippen, de tweede sterspeler van de Bulls van de hand doen. De camera’s van de NBA hebben de ploeg een heel jaar overal mogen volgen. Je krijgt een blik achter de schermen die je op dat niveau nog nooit hebt gehad", vertelt Xhaët.

   

  Toch heeft het heel lang geduurd voor de docu gemaakt kon worden. "Dat is het ding. Jordan en de toenmalige NBA-baas David Stern hadden de afspraak gemaakt dat de beelden enkel gebruikt mochten worden als én de NBA én Michael Jordan akkoord gingen. En dat laatste heeft heel lang geduurd. Jordan heeft er 18 jaar over gedaan om te zeggen dat hij wou meewerken."

   

  Vandeweghe: "Er zijn destijds door 13 camera’s onwaarschijnlijke beelden gedraaid. Die cameraploegen waren overal bij, dat viel heel erg op toen ik er die paar keer bij was tijdens het laatste seizoen. Na het akkoord heeft iemand toch de moed gevonden om in die 500 uur aan beelden te duiken en daar hebben ze nu 10 afleveringen van gemaakt. Ze hebben ook heel veel interviews met de hoofdrolspelers bijgedraaid."

  De mensen die mij nog niet kenden en die deze documentaire zullen bekijken, die gaan denken dat ik een gigantische lul ben.

  Michael Jordan

  "Het is veel unieker om beelden uit die periode te zien"

  Ook de grootste fan van Michael Jordan zal dus nieuwe beelden te zien krijgen. "Tegenwoordig is het met social media veel makkelijker om beelden te zien van een training of dingen te weten te komen, maar in die tijd was dat nog niet", legt Xhaët uit.


  "In 1998, het laatste seizoen van Jordan, waren er nog geen smartphones met een camera en was er nog geen sprake van Twitter, Facebook of Instagram. Het is veel unieker om beelden uit die periode te zien."

   

  En we krijgen ook een beeld van hoe Michael Jordan echt was. Jarenlang was hij daar bang voor. "Je hoort de verhalen dat Jordan eigenlijk een dikke eikel was, omdat hij een echte winnaar was en de ploeg en zijn ploegmaats tot het uiterste dreef."

   

  En die beelden zijn er niet uitgelaten. "Ik denk dat het eergisteren was dat Jordan gezegd heeft: "De mensen die mij nog niet kenden en die deze documentaire zullen bekijken, die gaan denken dat ik een gigantische lul ben."."

  Bekijk een deel van de eerste aflevering

  De documentaire is in België te zien op Netflix. De komende weken worden telkens op maandag 2 afleveringen gepubliceerd:

   

  • maandag 20 april: afleveringen 1 en 2
  • maandag 27 april: afleveringen 3 en 4
  • maandag 4 mei: afleveringen 5 en 6
  • maandag 11 mei: afleveringen 7 en 8
  • maandag 18 mei: afleveringen 9 en 10