Dedecker: "Ik plan het boek 'The Godfather' te schrijven over KVO en Coucke"

  Marc Coucke als voorzitter van KVO.

  Twee mannen met een mening waren te gast in aflevering 33 van onze podcast De Tribune. Politicus Jean-Marie Dedecker en Sporza-journalist Frank Raes nemen geen blad voor de mond over het Belgische voetbal, belastingsvoordelen in de sportwereld en enkele olympische atleten.

  In deze aflevering hoort u:

  • Van welk jong talent Jean-Marie Dedecker zo lyrisch wordt, dat hij een fles wijn verwedt op een gouden olympische medaille in 2021.
  • Waarom Jürgen Klopp misschien een beetje wereldvreemd is.
  • Hoe Louis De Vries niet lang geleden nog goed geld verdiende aan een transfer voor KVO.
  • Dat Dedecker Anderlecht geen licentie zou toekennen.
  • Wie Frank Raes de grootste olympische zwemmer vindt: Fred Deburghgraeve of Pieter Timmers?
  • En waarom een bezoekje aan de kust deze zomer volgens de burgemeester van Middelkerke net wel een goed idee is.

  "Denk wel dat er een oplossing komt voor KVO"

  Jean-Marie Dedecker was te gast in De Tribune omdat hij een wetsvoorstel heeft rond de vele belastingsvoordelen die profvoetballers kennen in België. Maar in de ogen van de politicus is het faillissement van Sporting Lokeren een zoveelste bewijs dat er veel meer scheef zit in het voetbal.

   

  Als burgemeester van Middelkerke, een buurgemeente van Oostende, kent hij de situatie bij KV Oostende het best. "Die interne keuken ken ik heel goed. Ik ben zelfs van plan om er een boek over te schrijven. Dat zou dan de titel "The Godfather" krijgen, of zoiets."

   

  "Wie die Godfather is? Marc Coucke. Hij zal bepalen wie KVO overneemt en daarom zie ik de deal met de Amerikanen (investeringsgroep PMG) mislukken. Dat Coucke dan de baas is bij twee clubs? Dat is zo, iedereen weet dat."

   

  "Ik denk wel dat er uiteindelijk een oplossing komt, want anders is Coucke zijn stadion kwijt aan de stad. Ik zal voor mijn beurt spreken: "Ik denk dat de oplossing zal zijn dat een groep rond Coucke, die hij misschien zelf financiert, terug in het verhaal zal komen bij KVO met dezelfde usual suspects"."

   

  "Patrick Orlans bijvoorbeeld. Orlans, de man die met 50.000 euro in de maand aan de haal ging in het verleden, drie keer meer dan de toenmalige trainer Gert Verheyen. De secretaresse verdiende er meer dan de spelers."

   

  "Allemaal van dat soort situaties. Het wordt een ongelooflijk boek hoor. Er is al veel verschenen over KV Oostende, maar dat zou nog altijd maar een hoofdstuk van de tien zijn die er te schrijven vallen."

  Marc Coucke zal boos zijn dat ik dit allemaal vertel. Je kan de schuld niet alleen bij Coucke leggen, het zegt iets over het voetbal in zijn geheel en hoe het er aan toegaat.

  KV Oostende is volgens Jean-Marie Dedecker verre van een alleenstaand geval. Met wat hij naar eigen zeggen weet over de kustploeg wil hij vooral de alarmbel luiden. 

   

  "Marc Coucke zal boos zijn dat ik dit allemaal vertel. Je kan de schuld niet alleen bij Coucke leggen, het zegt iets over het voetbal in zijn geheel en hoe het er aan toegaat. KVO is een typisch voorbeeld."

   

  "Er komt iemand toe met veel geld, die trouwt met de club, maar dan vertrekt hij opeens en weigert nog onderhoudsgeld te betalen. Integendeel, hij gaat nog bepalen met wie zijn ex-partner nog iets nieuws mag beginnen."

   

  "Het gaat ook over het feit dat er te veel ploegen zijn in België. In de achtertuin van KV Oostende liggen ook Club Brugge en Cercle. De Pro League en de voetbalbond zouden moeten tussenkomen en zeggen dat Coucke en Frank Dierckens (voorzitter van KVO) moeten samenzitten als grote mensen. Dan zouden de Pro League en voetbalbond nuttige instellingen zijn. Nu hebben ze geen nut."

   

  Dat KVO ondertussen zijn klacht tegen de licentie van Anderlecht heeft ingetrokken is volgens Dedecker geen toenadering, maar pure strategie. "Alle oud-voorzitters hebben samen gezeten en beslist om Coucke niet meer te schofferen, want alles wat in de pers heeft gestaan is gevaarlijk."

   

  "Er is gezegd: "We vallen Anderlecht niet meer aan op hun licentie, laat dat maar over aan Virton. Nu heeft KVO een knieval gedaan voor Coucke, maar ik zeg u dat Coucke het zich niet kan permitteren om zijn stadion te verliezen. Financieel wel, maar het gaat nu ook over eer. Coucke is heel slecht ontvangen toen Anderlecht op Oostende ging spelen. Daar is hij op zijn pik getrapt."

  Download de podcast van De Tribune