• home
 • video
 • pas verschenen

  Thibaut Pinot: "Rollen zijn mijn ding niet, ik pers me mentaal niet uit"

  Thibaut Pinot moest vorig jaar in tranen opgeven in de Tour de France.

  Thibaut Pinot was in 2019 voor zijn opgave een van de smaakmakers van de Tour. Nu lonkt hij al naar eind augustus, maar heeft hij andere zorgen. "Mijn beide ouders zijn getroffen door het coronavirus", zegt de kopman van FDJ.

  Net als zijn collega's is Thibaut Pinot blij dat er een nieuwe datum is voor de Tour. "Eerlijk gezegd verandert er voor ons renners weinig door de nieuwe datum voor de Tour de France", zegt de Franse kopman van FDJ-Groupama.

   

  "De toeschouwers en dan vooral de kinderen zijn wel benadeeld. Maar ik twijfel er niet aan: de aantrekkingskracht voor de Tour zal minstens even groot zijn, misschien zelfs groter door deze crisis."

   

  "Iedereen weet dat de komende weken doorslaggevend zullen zijn. Eind mei zullen we weten of de Tour echt kan doorgaan. Ik ben niet pessimistisch en wacht gewoon af hoe het evolueert. Sowieso blijft de Tour mijn grootste doel."

   

  "En als de Tour eind augustus niet kan starten, dan wordt het geen Tour in 2020. Dat zou betekenen dat de crisis nog niet voorbij is en dat we dit jaar helemaal niet meer kunnen koersen. Dat zit in mijn achterhoofd, maar ik probeer er niet aan te denken.

  "Mijn vader is al 25 dagen ziek door het coronavirus"

  Het coronavirus heeft de dichte omgeving van Pinot hard getroffen. "Mijn beide ouders zijn besmet geweest met het coronavirus. Mijn vader testte 25 dagen geleden positief en hij is nog altijd ziek. Het is niet makkelijk, er zijn ups en downs. Het is een heel gewelddadig virus."

   

  Ook de buren van Pinot zijn ziek geweest, hij onstnapte gelukkig de dans. "Persoonlijk valt de lockdown voor mij nog mee. Ik heb het geluk om op het platteland te wonen, met mijn vijver en mijn velden in de buurt. Ik hoef niet te klagen, ik heb geluk. Velen vragen mij waarom wij als profrenners het recht niet hebben om te trainen, maar wij moeten het voorbeeld geven."

  "Zullen 3 maanden volstaan als voorbereiding op de Tour?"

  Tijdens de lockdown moet Pinot zijn conditie binnen onderhouden, want in Frankrijk mogen renners niet buiten trainen. "Op de rollen trainen is echt niet mijn ding, het heeft niets te maken met het gevoel dat ik normaal gezien op de fiets heb."

   

  "Die virtuele races, dat heeft me twee weken kunnen boeien, maar nu is het genoeg geweest. Ik ben liever in iets mindere vorm als de lockdown afgelopen is, dan dat ik mij nu mentaal uitpers."

   

  Pinot moest vorig jaar opgeven in de Tour toen hij het podium al kon ruiken. Na een lange herstelperiode zocht hij begin dit jaar naar het goeie gevoel. "Het valt me niet mee. Ik kwam net terug van die lange pauze van bijna 6 maanden."

   

  "Ik had het moeilijk om weer op niveau te geraken en ik ben bang dat ik na deze nieuwe rustperiode vol aan de bak zal moeten. In Parijs-Nice leek ik er een beetje door te komen, maar qua gevoel was het nog niet goed genoeg. Zullen de 3 maanden voor de Tour voldoen als voorbereiding? Alles zal afhangen van welk programma we in de aanloop naar de Tour kunnen afwerken."

  Op de rollen trainen is echt niet mijn ding. Die virtuele races, dat heeft me twee weken kunnen boeien, maar nu is het genoeg geweest.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
  1/>Nice - Nice156 km
  2/>Nice - Nice187 km
  3/>Nice - Sisteron198 km
  4/>Sisteron - Orcieres-Merlette157 km
  5/>Gap - Privas183 km
  6/>Le Teil - Mont Aigoual191 km
  7/>Millau - Lavaur168 km
  8/>Cazères - Loudenvielle140 km
  9/>Pau - Laruns154 km
  10/>Nice - Saint-Martin-de-Ré170 km
  11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers167 km
  12/>Chauvigny - Sarran218 km
  13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191 km
  14/>Clermont-Ferrand - Lyon197 km
  15/>Lyon - Col du Grand Colombier175 km
  16/>La Tour-du-Pin - Villard-de-Lans164 km
  17/>Grenoble - Col de la Loze168 km
  18/>Méribel - La Roche-sur-Foron168 km
  19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole160 km
  20Lure - La Planche des Belles Filles36 km
  21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 km