Rode Duivel die na 17 seconden tegen Spanje scoort, is niet meer

  Raymond Van Gestel is de man links onderaan, hij maakt zich op voor een interland tegen Nederland. U herkent ook Vic Mees en Jef Mermans.

  5-voudig Belgisch international Raymond "Mon" Van Gestel is vrijdag op 90-jarige leeftijd overleden in het Heilig Hart-ziekenhuis in Mol. De topvoetballer uit de jaren 50 had niet alleen een neus voor goals, maar ook een passie voor vliegen.

  Vliegensvlug

  Mon Van Gestel speelde het grootste deel van zijn voetbalcarrière voor TSV Lyra, dat destijds pendelde tussen eerste en tweede klasse. Tussen 1948 en 1958 maakte hij 199 doelpunten in 250 wedstrijden voor de club. Daarmee werd de rechtsbuiten topschutter aller tijden bij de rood-withemden uit Lier.

   

  Van Gestel was aalvlug. Dat liet hij ook op de atletiekpiste zien. De sprinter was gespecialiseerd in de 100 meter en het verspringen en nam deel aan internationale wedstrijden. 

   

  Voor de Rode Duivels scoorde Van Gestel in 1951 een legendarisch doelpunt. Al na 17 seconden was het raak op de Heizel tegen Spanje (3-3). "Raimundo el rapido" noemden de bezoekers hem.

   

  Het leverde hem bijna een transfer naar de Spaanse club Espanyol op, maar Van Gestel zou nooit in Barcelona voetballen. Lyra hield de international in België.

  Raimundo el rapido

  De Spaanse bijnaam van Van Gestel

  Na zijn carrière bleef Mon Van Gestel vliegen, maar deze keer letterlijk. De aeroclub "De Keiheuvel" in Balen werd zijn levenswerk.

  Sporza Retro: Mon Van Gestel: portret van Rode Duivel en vliegtuigpiloot (1964)