FIFA-schandaal: ook Zwitserse procureur zou voorzitter Infantino in het geniep ontmoet hebben

  De FIFA is de internationale voetbalbond.

  De Zwitserse procureur, belast met het onderzoek naar de wereldvoetbalbond FIFA, zou in 2017 in een geheime ontmoeting FIFA-voorzitter Gianni Infantino hebben gezien. Dat berichten diverse Zwitserse en Duitse kranten, die al langer vermoeden dat de FIFA en het Zwitserse parket in het geniep samenwerken.

  De procureur van het Openbaar Ministerie van de Zwitserse Bondsstaat (MPC), de 38-jarige Cédric Remund, zou de vijfde, tot dusver niet-geïdentificeerde, persoon zijn geweest bij de ontmoeting in hotel Schweizerhof in Bern op 16 juni 2017. Daarbij waren ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber aanwezig. Anonieme bronnen bevestigden zijn naam aan de Süddeutsche Zeitung en de Luzerner Zeitung.

   

  Lauber werd in juni 2019, twee jaar na de ontmoeting, van het onderzoek naar de FIFA gehaald na de ontmoeting en moest ook loon inleveren. Lauber zelf verkondigde destijds zich de ontmoeting "niet te kunnen herinneren".

   

  Zijn opvolger aan het hoofd van het onderzoek was Cédric Remund. De Zwitser zou als procureur de leiding hebben over alle zaken met betrekking tot de wereldvoetbalbond.

  WK 2006 en tv-contracten

  Het corruptie-onderzoek waarin FIFA-voorzitter Gianni Infantino ter sprake komt, gaat over de toekenning van het WK van 2006 aan Duitsland en het fraudeonderzoek bij contracten met betrekking tot tv-rechten.

   

  Die werden blootgelegd door de Panamapapers. Infantino was op dat moment secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA.

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino.