Dylan Teuns: "Was uitgelezen kans om te experimenteren met grote rondes van 2 weken"

  Vandaag zou het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van start gegaan zijn. Dylan Teuns (28) zou een van de Belgische ijzers in het vuur geweest zijn, maar ook de klimmer van Bahrein-McLaren wordt door koning corona aan de kant gehouden. Sporza trok met Teuns naar de Muur van Hoei.

  Dylan Teuns ziet liever kortere grote rondes dit najaar:

  "Belangrijkste koersen zullen op korte periode afgehaspeld moeten worden"

  Dylan Teuns herhaalde bij onze reporter wat heel wat van zijn collega's uit het peloton al gezegd hebben: hij tekent net als vele andere renners toch wat voorbehoud aan bij de voorlopige kalender.

   

  "Het is zeer positief dat er een datum is, maar als de situatie over een paar maanden niet verbeterd is, dan zullen er herzieningen zijn", beseft ook Teuns.

   

  De kalender dreigt eivol te geraken. "Dat zal het probleem zijn. Er moeten heel veel keuzes gemaakt worden. Er zullen overlappingen zijn."

   

  "Ik hoop nog een klein beetje dat we misschien al ergens in juli van start kunnen gaan, maar ik weet niet of dat realistisch is. De belangrijkste wedstrijden zullen zeker op een korte periode afgehaspeld moeten worden."

   

  Teuns denkt in dat geval niet alleen aan de Tour. "Ook 4 van de 5 monumenten spreken me heel hard aan. Ik zou ook die koersen graag meerijden."

   

  "Ik was dit jaar zeer gemotiveerd om voor het eerst van de Ronde van Vlaanderen te proeven. Ik houd van al die koersen. Waarom zou ik nu al skippen in dat programma? Het voorjaar is al zo kort. Als je goed indeelt, kun je wel pieken."

  Er moeten heel veel keuzes gemaakt worden. Er zullen overlappingen zijn.

  Dylan Teuns over de voorlopige kalender voor 2020

  "Wanneer volgt de recuperatieperiode voor volgend jaar?"

  Dylan Teuns hoopt op de mogelijkheid tot een hoogtestage en op voorbereidingskoersen voor de Ronde van Frankrijk. Maar hij ziet op Franse bodem nog een bijkomend probleem.

   

  "Een Tour zonder publiek, dat is onmogelijk. Als de Tour door jouw straat zou passeren, dan zou je ook niet binnen blijven. En dan komt het hele dorp naar die straat om te kijken naar het circus. Dat is normaal."

   

  Sponsors schreeuwen om koers en aandacht, maar wat met het volgende seizoen? "Er werd gezegd dat er tot 31 oktober gekoerst zou worden en ik weet niet of die datum al verlengd is. Dat zou ik een beetje te lang vinden. Wanneer volgt dan de recuperatieperiode voor volgend jaar?"

   

  "De koersen in Australië staan dan al bijna voor de deur. Dan wordt alles kort op elkaar gepropt. Zo vond ik het een goed idee van Patrick Lefevere om de 3 grote rondes met een week in te korten. Het was dit jaar de uitgelezen kans om zo'n experiment te doen."

  Bekijk het uitgebreide gesprek met Dylan Teuns: