Brighton-eigenaar: "Geen degradatie als er niet meer gespeeld wordt"

  Brighton is de ploeg van Leandro Trossard (ex-Genk), in het midden verstopt achter een rug.

  Als het seizoen in de Premier League eindigt zonder nog opnieuw te voetballen, zakken er wellicht geen teams. Dat zegt Tony Bloom, de eigenaar van Brighton en Hove Albion, in de Britse media na een dagje vergaderen met alle Premier League-clubs.

  De eersteklasseclubs in Engeland bespraken vrijdag verschillende modellen om de door de coronacrisis stopgezette competitie te beëindigen, maar alle opties blijven hypothetisch omdat de regering de lockdownmaatregelen met 3 weken verlengde.

   

  Brighton stond 15e op 2 punten van een degradatieplaats en met nog 9 speeldagen op het menu, toen het voetbal in Engeland op 13 maart stilviel. Er staan nog 9 speeldagen gepland, voor sommige ploegen zijn er nog 10 matchen. Als het huidige klassement zou gelden, zou Liverpool de titel claimen en degraderen Norwich, Aston Villa (met een match minder) en Bournemouth.

   

  Een degradatie betekent een financiële klap van om en bij de 100 miljoen dollar. Bloom acht het weinig waarschijnlijk dat de vereiste 70 procent van de clubs daarom met de degradatie van de 3 genoemde teams zou instemmen. 

   

  "Het zou heel moeilijk zijn om iemand te laten afzakken, zeker uit de Premier League, als het seizoen niet tot het einde is gespeeld", aldus Bloom. "Je kunt een kampioen hebben, Liverpool verdient dat natuurlijk. Je kunt die criteria gebruiken voor de Europese tickets, maar ik zie niet in hoe je voor degradatie kan stemmen, zeker niet gezien het vereiste percentage."

  "Geen eindklassement op basis van gewonnen punten per match"

  Omdat sommige teams meer matchen speelden dan andere, ging er ook een stem op om de finale positie van een team te bepalen door het gemiddelde aantal gewonnen punten per match. Dat voorstel vindt Bloom, die ook 1B-club Union bezit, nog minder haalbaar.

   

  "Ik geloof niet dat je op basis daarvan kunt oordelen over de degradatie van teams. Je kunt je toch niet voorstellen dat een team, dat niet alle matchen mocht spelen, zakt met 0,2 punten. Ook al omdat het de sterkte van de tegenstander niet in rekening brengt."