Professor: "Olympische Spelen in 2021 alleen realistisch bij vaccin"

  Tokio 2020 van 24 juli tot 9 augustus werd uitgesteld naar 2021 van 23 juli tot 8 augustus door de coronacrisis..

  Dat de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio in 2021 kunnen doorgaan, hangt ervan af of er tegen dan een vaccin tegen het coronavirus bestaat. Anders is de kans bijzonder klein. Dat zegt Devi Sridhar, professor wereldgezondheid aan de universiteit van Edinburgh, aan de BBC.

  Alles staat of valt met een vaccin, is de Amerikaanse gezondheidsspecialiste duidelijk. "Het is heel onrealistisch te denken dat de Spelen over een jaar zullen doorgaan, tenzij er dan een doeltreffende behandeling is. Dat verandert alles."

   

  "Volgens wat we van de wetenschappers horen, is het best mogelijk dat er dan een vaccin zal zijn. Zelf had ik gedacht dat de ontwikkeling daarvan een jaar tot anderhalf jaar zou duren, maar het zou dus mogelijk sneller kunnen. Als we binnen het jaar een vaccin hebben, zijn de Spelen realistisch, maar alleen dan."

   

  "De beslissing om de Spelen een jaar uit te stellen was alleszins de juiste. Het geeft onze wetenschappers een jaar de tijd. Op lange termijn zal alleen de wetenschap ons uit deze situatie kunnen helpen."

   

  Afgelopen maand beslisten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Japanse organisatoren om de Spelen van 2020 met een jaar uit te stellen. Ze staan nu voor 23 juli tot 8 augustus 2021 op de kalender.

  De beslissing om de Spelen een jaar uit te stellen was alleszins de juiste. Het geeft onze wetenschappers een jaar de tijd. Op lange termijn zal alleen de wetenschap ons uit deze situatie kunnen helpen.

  Professor Devi Sridhar, universiteit Edinburgh