Nokere Koerse: "Hebben 120.000 euro verloren door afgelasting, maar we overleven dit"

  Een typisch beeld uit Nokere Koerse.

  Exact een maand geleden had Nokere Koerse moeten plaatsvinden. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. "We hebben alle VIP-kaarten al terugbetaald", zegt koersdirecteur Ronny De Sloovere.

  "Wij hadden voor de koers al 200.000 euro uitgegeven"

  Nokere Koerse leek een deelnemersveld tjokvol sterren samen te krijgen op 18 maart. Maar 4 dagen voor de wedstrijd ging België in lockdown door het coronavirus.

   

  "Dat was als een donderslag bij heldere hemel. Wij waren op alles voorbereid. Tijdens de persconferentie op 5 maart hadden we het nog over een "griepje" dat zich aan het verspreiden was. Maar plots ging het snel", blikt koersdirecteur Ronny De Sloovere terug.

   

  Hoe zit het met de financiële situatie na zo'n afgelasting? "Wij hadden een aantal onkosten al gemaakt, zo stond onze VIP-tent er al. We hebben heel
  veel facturen op voorhand betaald, waarvan we er hopelijk nog heel wat kunnen
  recupereren."

   

  In alle emotie sprak de organisatie aanvankelijk over een financiële put van 500.000 euro. "Dat is ondertussen bijgesteld", zegt De Sloovere. "We hebben een bedrag van om en rond de 200.000 euro uitgegeven, waarvan we een deel willen recupereren."

   

  "Ik stel vast dat we zeker aan 100.000 à 120.000 euro vaste kosten zitten. Dat geld zijn we sowieso kwijt."

   

  "We hadden snel beslist om onze koers niet naar het najaar te verplaatsen. Want 6 maanden later zouden we dan weer een koers hebben. We zouden dan opnieuw met een aantal vaste kosten zitten."

  Cees Bol was vorig jaar de primus in Nokere.

  "Organisatie Nokere Koerse bestaat enkel uit vrijwilligers"

  Ook in 2013 kon Nokere Koerse niet doorgaan, dan was de sneeuw de boosdoener. "In 7 jaar tijd 2 keer met een afgelasting te maken krijgen, is voor een organisatie die enkel op vrijwilligers rekent moeilijk om te boven te komen. We kijken een beetje naar de gemeente Kruisem, de stad Deinze en Vlaanderen, die wellicht met een oplossing zullen komen."

   

  "We zijn met onze sponsors een overeenkomst aan het maken naar volgend jaar toe. 85 procent van de sponsors hadden alle facturen al betaald. Onze VIP was volledig uitverkocht. We hebben ondertussen alle VIP-kaarten wel al terugbetaald."

   

  De koersdirecteur is ervan overtuigd dat Nokere Koerse ondanks de financiële tegenslag volgend jaar weer op de kalender zal staan. "We zijn een organisatie die leeft van de kleinere sponsors. Nokere Koerse is altijd een sterke organisatie geweest, we zullen dit overleven."