Federer, Nadal en Djokovic willen spelers buiten top 250 smak geld toestoppen

  Onder anderen Novak Djokovic en Roger Federer tonen hun gouden hart.

  Zonder tennistoernooien dreigen de mindere goden op het circuit financieel in de moeilijkheden te komen. Novak Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal willen een fonds oprichten om hen wat ademruimte te geven. "Velen denken aan stoppen omdat ze het financieel niet redden", zeggen ze in de Franse sportkrant L'Équipe.

  De spelers uit de top 250 hebben in januari nog de kwalificaties van de Australian Open kunnen spelen en hebben zo een aardige duit verdiend. Maar wie buiten de top 250 valt, komt door de coronacrisis in de problemen. De ATP zou 1 miljoen dollar uittrekken voor de tennissers tussen de 150e en 400e plek, maar de toppers willen meer doen.

   

  Nummer 1 van de wereld Djokovic, voorzitter van de spelersraad van de ATP, pleit samen met Federer en Nadal voor een fonds om de lager gerangschikte spelers te helpen. "Velen denken eraan om het proftennis vaarwel te zeggen omdat ze het financieel niet redden", klinkt het.

   

  "Jammer genoeg zijn er veel spelers tussen de 250e en 700e plaats die niet gesteund worden door een federatie of die geen sponsors hebben. De ATP telt ongeveer 700 leden en we moeten proberen voor iedereen te zorgen. Zij zijn de basis van het tennis."

   

  Djokovic hoopt 10.000 dollar te geven aan elke speler tussen de posities 250 en 700 op de ATP-ranking, goed voor een som van 4,5 miljoen dollar. Om aan dit bedrag te komen, stelt de Serviër voor om de top 100 in het enkelspel en de top 20 in het dubbelspel te vragen tussen 5.000 en 30.000 dollar bij te dragen volgens een progressief barema.