"Atleten van wie dopingschorsing afloopt, kunnen zich plaatsen voor Tokio 2021"

  Het WADA spreekt schorsingen uit die normaal olympische cycli volgen, maar dat is nu verstoord door het uitstel.

  Het is een bizar neveneffect van het uitstel van de Spelen, maar voor sommige dopingzondaars is dat goed nieuws. Atleten van wie de dopingschorsing dit jaar eindigt, zullen de kans krijgen om zich te kwalificeren voor Tokio in 2021. Dat zegt het onafhankelijke dopingorgaan Athletics Integrity Unit (AIU).

  Brett Clothier, hoofd van de Athletics Integrity Unit (AIU), bevestigde dat de dopingzondaars niet zomaar zullen worden gebannen. De schorsingen die het Wereldantidopingagentschap (WADA) uitspreekt zijn doorgaans gericht op olympische cycli. Zo willen ze atleten die over de schreef gaan, weghouden van de volgende Spelen.

   

  Maar nu door de coronacrisis de Olympische Spelen van Tokio zijn uitgesteld naar 2021, komen atleten die dit jaar nog geschorst zijn opnieuw in aanmerking voor deelname.

   

  "De standaardschorsing voor het WADA is 4 jaar. Dat is zo vastgesteld om overeen te stemmen met olympische cycli", legt Clothier uit. "Maar in dit geval is het uiteraard een anomalie dat de Spelen zijn verhuisd en sommige atleten zullen daarvan profiteren."

   

  "Het is een ongelukkige situatie, maar wel een die heel duidelijk is in juridisch opzicht. De schorsingstermijn geldt voor een bepaalde periode en niet voor bepaalde events."

  Het is een ongelukkige situatie, maar wel een die heel duidelijk is in juridisch opzicht. De schorsingstermijn geldt voor een bepaalde periode en niet voor bepaalde events.

  Brett Clothier, hoofd Athletics Integrity Unit