"Plaats Pieter Timmers op dezelfde hoogte als Fred Deburghgraeve"

  Rio 2016: Pieter Timmers heeft de 2e tijd gezwommen in het koningsnummer.

  Onze zwemcommentator Sidney Appelboom noemt Pieter Timmers de meest stabiele en constante zwemmer van de voorbije 10 jaar op de 100 meter vrije slag. Met dank aan coach Ronald Gaastra. "Zonder hem waren we de afgelopen 20 jaar op de Spelen niet in de medailles geëindigd", oordeelt Appelboom.

  Crawlzwemmer Pieter Timmers heeft de voorbije week laten weten dat hij over enkele maanden zijn zwembroek aan de haak hangt. Op de Olympische Spelen van volgend jaar zal hij zijn zilveren medaille niet verdedigen.

   

  "Pieter Timmers vind ik de meest stabiele en constante zwemmer van de voorbije 10 jaar op de 100 meter vrije slag. Sowieso", reageert Sidney Appelboom.

   

  "Ik zet hem op dezelfde hoogte als Frederik Deburghgraeve, al blijft het erg moeilijk", vindt Appelboom. "Fred kroonde zich tot olympisch kampioen en hij zwom een wereldrecord op de 100 meter schoolslag, maar de 100 vrij is en blijft wel het koningsnummer van het zwemmen en het zwaarste nummer om een medaille te pakken."

   

  Timmers en Deburghgraeve zwemmen of zwommen allebei onder Ronald Gaastra. "Zijn aandeel is gigantisch", vindt Appelboom. "Zonder de heer Gaastra waren we de afgelopen 20 jaar niet in de medailles geëindigd."


  "Het Belgische zwemmen heeft het altijd moeten hebben van enkele diamanten, maar die moet je ook kunnen slijpen. Daar is Ronald tot twee keer toe met verve in geslaagd."

  Het Belgische zwemmen heeft het altijd moeten hebben van enkele diamanten, maar die moet je ook kunnen slijpen. Daar is Ronald Gaastra tot twee keer toe met verve in geslaagd.

  Sidney Appelboom

  Pieter Timmers en Frederik Deburghgraeve.

  Nog eens 20 jaar wachten? "Vrees het wel"

  Tussen de medaille van Pieter Timmers en die van Fred Deburghgraeve gaapt een kloof van 20 jaar. Wordt het weer zo lang wachten tot een Belgisch zwemsucces op de Olympische Spelen?

   

  "Ik vrees het wel", antwoordt Sidney Appelboom. "In 2004 geen enkele olympische zwemmer. Met de generatie na Deburghgraeve hebben ze niks gedaan."

   

  "Laten we hopen dat we weer niet die weg opgaan, maar ik vrees er wel voor."