Sporteconoom: "Moeskroen en Roeselare beseffen: het is fuseren of het is game over"

  Trudo Dejonghe.

  Bij een crisis die het voetbal treft, valt geregeld de term "fusie". Dat is ook nu niet anders, al benadrukken Kortrijk en Moeskroen (en eventueel Roeselare) dat hun fusiegesprekken al van voor de coronacrisis dateren. Sporteconoom Trudo Dejonghe schetst het plaatje van de mogelijke West-Vlaamse verbroedering.

  "In de jaren 90 sprak ik al over een fusie in het Waasland en keek ik ook naar dat deel van West-Vlaanderen", legt Trudo Dejonghe uit.

   

  "Ik sprak over het samengaan van Kortrijk en Waregem, maar Waregem is failliet gegaan en heeft zich daarna herpakt met Zulte en heeft zich ook geheroriënteerd."

   

  "Dat model was economisch leefbaar. In West-Vlaanderen had je toen nog veel meer clubs zoals Harelbeke en Ingelmunster, maar die zijn allemaal failliet gegaan. En nu krijg je een beetje hetzelfde verhaal."

   

  "Kortrijk leeft nog, maar de andere 2 - Moeskroen en Roeselare - zijn niet levensvatbaar. Je zit eigenlijk met twee dode mussen, al heeft Moeskroen een goeie jeugdwerking en heeft Roeselare ook accommodatie. Het zal eerder zo'n fusie zijn, zeker niet voor de toeschouwersaantallen."

   

  "Waarom de plannen er dan nu zijn? Roeselare heeft financiële problemen en ik vrees dat ze hun licentie ook niet bij het BAS zullen krijgen. En bij Moeskroen weten we nu ook hoe de vork in de steel zit. Ze vrezen: het is fuseren of het is game over."

  "Stap naar fusie wordt gezet als er hakbijl komt"

  Moeskroen benadrukt dat de licentieperikelen en de coronacrisis niets te maken hebben met de verkennende gesprekken.

   

  "Die zullen wel al meerdere keren gevoerd zijn, maar in de sport wordt de stap naar de fusie gezet als er een soort hakbijl komt", verduidelijkt Trudo Dejonghe.

   

  "Dat zwaard van Damocles zweeft nu boven hen en dan zet je de stap. Men zou ook een club uit de lagere regionen kunnen overnemen, maar dat is geen oplossing voor profvoetbal op langere termijn."

   

  "Hopelijk spiegelen ze zich aan Waregem, ook al zullen ze dat ginds niet graag horen. Maar ze moeten goed naar hen kijken als ze het project uitbouwen. Je moet een degelijke eersteklasser worden, een structurele ploeg in de hoogste afdeling."

   Men zou ook een club uit de lagere regionen kunnen overnemen, maar dat is geen oplossing voor profvoetbal op langere termijn.

  Sporteconoom Trudo Dejonghe

  "Niet voor de toeschouwers, wel monopolie voor bedrijven"

  Zit er een toekomst in deze plannen? "Qua toeschouwersaantallen zal het niet zo veel opbrengen, maar we praten wel over een regio met veel kmo's. Vele bedrijven steunen sportploegen, maar ze moeten hun investeringen dan verdelen over die clubs en doen het dan soms niet. Als je nu dan een soort monopolie schept, dan kan men zich concentreren op één club."

   

  "Roeselare en Moeskroen waren eigenlijk al dood, door buitenlandse investeerders en door een soort carrousel. Ze merken dat hun systeem het niet meer zal redden en gooien een reddingsboei uit naar Kortrijk, dat een meerwaarde ziet qua sponsoring en accommodatie."

   

  En dus komt het dossier door de huidige problemen in een stroomversnelling. "De licentieproblemen gaan eigenlijk over het verleden, niet over het heden. En de coronacrisis toont dat er soms geen toekomst meer zal zijn."

   

  "Men hoopt op vers geld, maar er zal nu geen enorme toestroom zijn naar ploegen in nood. Sport is de belangrijkste bijzaak ter wereld, vandaag is dat echt het geval. Men kan ook niet hopen op de overheden, want die hebben andere problemen."