AA Gent neemt afscheid van clubicoon Eric Lambert, "de man met 3 longen"

  Eric Lambert is overleden op 84-jarige leeftijd. Lambert was jarenlang de vaste aanvalsleider van La Gantoise, de voorloper van AA Gent. Zijn jongere broer Raoul Lambert schopte het later ook tot steraanvaller bij Club Brugge en de Rode Duivels.

  Eric Lambert begon zijn carrière in zijn geboortedorp, bij SK Steenbrugge.

   

  Gent plukte hem op twintigjarige leeftijd weg en in de Arteveldestad was hij elf seizoenen lang één van de sterspelers.

   

  Nadien volgden nog passages bij SV Waregem en White Star Lauwe. Lambert zou uiteindelijk tot op 48-jarige leeftijd in de lagere divisies spelen.   

   

  In 1964 wonnen Gent en Lambert de Beker van België door in de finale Diest met 4-2 te kloppen. De aanvaller was daarin de grote gangmaker bij de Buffalo's met drie doelpunten.

   

  Hij is de enige Belg die drie keer scoorde in een bekerfinale. De Peruviaan Andrés Mendoza (Club Brugge) lukte in 2002 ook een hattrick in de finale tegen Moeskroen.

  Sporza op bezoek bij Raoul en Eric Lambert

  Retro: "Espinosa-duel" tegen Glenn Verbauwhede

  Eric Lambert vergaarde ook op latere leeftijd nog beroemdheid, toen hij het opnam tegen Glenn Verbauwhede in de Espinosa, een wedstrijdje latje-tik uit Studio 1 (voorloper van Extra Time).

   

  Lambert had met enkele jonge gasten een filmpje opgenomen waarin hij 5 ballen na elkaar tegen de lat schoot. Dat leverde hem een rechtstreeks duel op met Verbauwhede, de "latjes-specialist" onder de profspelers.

  "Bedankt voor de vele goals"

  AA Gent omschrijft zijn scherpschutter als een spits die "bejubeld werd voor zijn uithoudingsvermogen en zijn harde trap".

   

  "De man met 3 longen evolueerde in de jaren 60 tot een echte goalgetter", klinkt het. "Bedankt voor de vele goals."