"Atleten zelf dopingtests laten uitvoeren brengt geen zoden aan de dijk"

  Dopingjager Peter Van Eenoo.

  Een aantal Amerikaanse atleten voert momenteel zelf dopingcontroles uit. Dat is een experiment van het Amerikaans antidopingagentschap Usada. "Het is goed als proefproject, maar het is niet conform met de antidopingcode van het WADA", zegt dopingjager Peter Van Eenoo.

  "Als een atleet positief test en in beroep gaat, zal hij zijn gelijk halen"

  Door de coronapandemie kunnen de dopingsonderzoekers niet langsgaan bij sporters om ze te testen. Usada stuurt nu een pakketje met testmateriaal op naar de atleten. Die moeten dan zelf de tests uitvoeren, terwijl een medewerker van Usada meekijkt via videochat. Usada hoopt dat hier toekomstmuziek inzit.

   

  "Het klinkt heel fancy", vertelt Peter Van Eenoo aan Sporza. "Maar in de praktijk is het niet conform met de WADA-antidopingcode. Als een atleet positief zou testen via deze procedures, dan kan hij dat aanvechten bij het CAS (het Arbitragehof voor de Sport, red) en dan zal hij zijn gelijk halen. Het is goed als proefproject, maar momenteel brengt het in realiteit geen zoden aan de dijk."

  (Lees voort onder de video)

  "Afnames op afstand klinkt als een geweldige kostenbesparing"

  Wat is er dan verkeerd? "Men doet 2 zaken met die controles op afstand. Eerst een bloedcontrole. Dan wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen op een papier. Die afnametechniek is op dit moment nog niet goedgekeurd, dus dat mag niet. Al ben ik er 100% zeker van dat dit in de toekomt wel gebruikt zal worden om de gewone controles aan te vullen."

   

  "Ten tweede is er de urineafname. Om daar positief op te testen, moet je een idioot zijn. Men geeft alle ruimte om te sjoemelen (er wordt niet toegekeken op het plassen zelf, wel of de badkamer leeg is, red). Er is een reden dat een dopingcontroleur in het echt toeziet op de daad. We weten uit het verleden dat atleten hun urine bijvoorbeeld opwarmden via een condoom in hun aars."

  Men geeft alle ruimte om te sjoemelen bij de urineafname.

  Peter Van Eenoo

  "Om valsspelen tegen te gaan, moet je dan via videochat gaan kijken of iemand effectief zelf plast. Dat is schending van de privacy: je weet nooit wat er met die beelden gebeurt. Atleten willen dit niet en daar ben ik het mee eens. Dit zal volgens mij dus nooit echt ingevoerd worden."


  Wat zit hier dan vooral achter? "Ik denk vooral publiciteit, aantonen dat dopingcontroles toch kunnen doorgaan. En misschien ook deels een economische reden. Je hoeft in Amerika bijvoorbeeld niemand van de ene staat naar de andere staat te sturen. Afnames op afstand, dat klinkt als een geweldige kostenbesparing." 

  Bekijk het gesprek met Peter Van Eenoo: