Zorgen bij Schalke 04, waar men tussen 2 vuren gevangen zit

  Schalke is een Duitse traditieclub.

  Schalke is een Duitse traditieclub.

  Bij zowat elke voetbalclub dreigt deze coronacrisis een financiële kater te veroorzaken. Als we het Duitse voetbalblad Kicker mogen geloven, staat het water Schalke 04 echt aan de lippen. Maar het verhaal is toch iets genuanceerder: Stef Wijnants stak de grens over en schetst wat er aan de hand is in Gelsenkirchen. 

  Ausgliederung

  Schalke 04 zou volgens Kicker snakken naar 16 miljoen euro tv-geld. Zonder die som dreigt het faillissement, stelt het voetbalblad, maar dat is toch heel sterk uitgedrukt.

   

  Schalke telt zo'n 160.000 leden en de fans hebben heel veel inspraak. Traditie dragen ze daar hoog in het vaandel. De fans willen die inspraak behouden en willen een vereniging blijven.

   

  Maar in Duitsland zijn veel clubs bezig met Ausgliederung, wat betekent dat men de profafdeling uit de vereniging wil halen. Die profafdeling zou dan winst kunnen maken.

   

  Bij enkele clubs is dat al gebeurd en Schalke kan niet meer wedijveren met de clubs die dat al gedaan hebben.

   

  Een zevental jaar geleden stond Schalke nog op gelijke voet met Dortmund, maar die club is naar de beurs gegaan. Nu zijn onder meer Leverkusen, Leipzig en Hoffenheim Schalke deels voorbijgestoken. Zij kunnen wel geld investeren.

  De supporters van Schalke.

  De supporters van Schalke.

  Drukkingsmiddel en politieke strategie?

  Nogmaals: de fans willen hun inspraak behouden en dat is dus een probleem voor het beleid.

   

  Je zou het bericht van de dringende nood aan 16 miljoen euro dan ook kunnen beschouwen als een soort van drukkingsmiddel, een politieke strategie om die nieuwe structuur toch te verkrijgen. En dan kun je de coronacrisis ook met een beetje handigheid gebruiken in dat verhaal.

   

  Maar niemand durft dat in die regio te verkopen. De streek Gelsenkirchen telt veel werkloosheid en voor veel inwoners is Schalke 04 hun leven. Daar voelen ze zich thuis. De man die de boodschap - van die Ausgliederung - moet proberen te verkopen, die zal het helemaal verkorven hebben.

  Bij Schalke 04 speelt Benito Raman (r).

  Bij Schalke 04 speelt Benito Raman (r).

  100 miljoen euro laten liggen

  Maar er is meer. Schalke kampt ook met een groot liquiditeitsprobleem. De club telt veel dure contracten en men is uitgegaan van Europees voetbal, wat ze dit jaar niet gespeeld hebben maar wat ze nu als nummer 6 in de competitie voorlopig nog net kunnen halen.

   

  Bovendien hebben ze de voorbije jaren heel wat toppers gratis en voor niets zien vertrekken: denk maar aan Goretzka (Bayern), Matip (Liverpool), Kolasinac (Arsenal), ... Ruw geteld heeft Schalke daar 100 miljoen euro laten liggen door die spelers niet tijdig te verlengen.

   

  Ze hebben te weinig transferinkomsten geboekt en dat heeft zich jaren opgebouwd. Ze zijn heel trots op hun traditie, maar ze hebben geen geld, ze worden ingehaald door andere ploegen en ze kunnen ook geen grote transfers doen.

   

  Kijk naar hoe Hertha Lukebakio voor 20 miljoen euro gekocht heeft en hoe Bailey van Genk naar Leverkusen is gegaan. Schalke heeft dat kapitaal niet. Ze hebben nog een grote naam, maar qua spelers en geld is dat niveau momenteel een stuk minder.

  De thuisbasis van Schalke 04.

  De thuisbasis van Schalke 04.

  De Balthasar Boma van Europa

  Schalke is dus het symbool in die regio van Duitsland, waar er veel werkloosheid is. Maar er is ook altijd een grote solidariteit geweest, ook nu.

   

  Schalke was een van de eerste clubs waar de spelers snel geld hebben ingeleverd. Ze hebben dat meteen gedaan om het salaris van de overige medewerkers, 450 à 500 man, te vrijwaren. 

   

  Er zijn ook mogelijke oplossingen, want zo is het stadion van Schalke bijvoorbeeld afbetaald. Die gronden hebben een enorme waarde. Ook de spelers zijn nog iets waard, want ze staan nog altijd 6e. Europees voetbal kan in principe nog.

   

  En dan is er nog de voorzitter van de vereniging, Clemens Tönnies, zowat de Balthasar Boma van Europa.

   

  Hij is een steenrijke vleesfabrikant die veel meer zou kunnen investeren, maar hij weet dat die zet niet goed zou vallen bij de achterban. Hij houdt ook van de traditie. Schalke zit dus tussen twee vuren gevangen.

   

  Stef Wijnants

  Schalke-topman Clemens Tönnies.

  Schalke-topman Clemens Tönnies.