Ronald Gaastra: "Nog alles gedaan om Pieter toch te overtuigen"

  Het zat er al een beetje aan te komen, maar gisteren hakte Pieter Timmers de knoop dan toch door: geen Spelen voor de zilveren medaille van Rio, in oktober eindigt zijn zwemcarrière. "De blikvanger van het Belgische zwemmen valt weg."

  Net als Pieter Timmers zal ook Ronald Gaastra, de trainer die hem naar de top leidde, een bladzijde moeten omslaan. "Zodra we wisten dat de Spelen een twijfelgeval waren, hebben we alle scenario's bekeken. Tot woensdag hebben we nog allerlei voorstellen gedaan om Pieter toch nog te overtuigen, maar het bleek toch te moeilijk."

   

  "Hij heeft hier heel lang over nagedacht, dit is echt een weloverwogen beslissing. Vooral sociaal werd het heel erg lastig. Een topsporter moet zichzelf heel veel ontzeggen. Een feestje of Tomorrowland, dat is niet zo'n probleem. Maar kun je ook nee blijven zeggen tegen je vrouw en kinderen, bijvoorbeeld als ze vragen om op vakantie te gaan?"

   

  "Het pensioen van Pieter is ook voor de aflossingsploeg een probleem, want met hem hadden ze in Tokio net als in Rio weer de finale kunnen halen. Dat is toch een groot gemis, net als het gemis voor het Belgische zwemmen. De blikvanger valt nu weg."

   

  "Vlaanderen is geen Australië of Amerika, we moeten hier uit een kleine vijver vissen. Fred (Deburghgraeve) haalde in 1996 goud op de Spelen, 20 jaar later veroverde Pieter zilver. Als we over 20 jaar, of laat ons dan zeggen 16 jaar, weer een medaillewinnaar hebben, zou dat voor een land als België grote klasse zijn."

  "Pieter en Fred waren allebei 2 grote meneren, als sportman en als mens"

  Waar moeten we Timmers dan plaatsen in de vaderlandse (zwem)geschiedenis? "Toch op het niveau van Fred. Oké, Fred behaalde goud, werd ook Europees en wereldkampioen en zwom een wereldrecord, maar Pieter deed het op het koninginnennummer."

   

  "Ze zijn in ieder geval de 2 hoogtepunten van het Belgische zwemmen. Het zijn ook allebei 2 grote meneren, zowel als sportman als als mens. Dat maakte hen allebei heel populair."

   

  "Je mag niet vergeten dat Pieter ook veel pech heeft gehad in zijn carrière: in 2014 met zijn klaplong die hem het EK kostte en in 2018 met zijn hersenvliesontsteking, toen hij topfavoriet was om Europees kampioen te worden. Zijn palmares had veel groter kunnen zijn."

   

  "Pieter is ook een voorbeeld voor de huidige generatie, want hij zwom pas op zijn 24e voor het eerst op de Spelen en kon op zijn 28e oogsten. In het zwemmen zie je heel veel mensen vroeg stoppen, omdat ze de combinatie met studies of een sociaal leven niet meer aankunnen. Pieter heeft getoond dat dit wel kon."

  Pieter heeft ook veel pech gehad. Zijn palmares had veel groter kunnen zijn.

  Ronald Gaastra

  "1 zwemmer van de 14 valt weg, dat is 7%"

  Ook voor Ronald Gaastra is het afscheid van Timmers toch even slikken, al valt hij niet in een zwart gat. "Ik werk momenteel met 14 zwemmers, waarvan er eentje zal wegvallen. Dat is maar 7%. Mijn aandacht zal makkelijk overgaan naar de anderen."

   

  "Mijn opdracht is nu om mijn andere zwemmers naar hun hoogtepunt te begeleiden. Ik draai al vanaf 1982 mee en heb veel zwemmers zien komen en gaan. Pieter zal niet de laatste zijn die zal stoppen. Je moet verder."