Pieter Timmers: "Ik zal niet deelnemen aan de Spelen in 2021"

  Pieter Timmers met zijn zilveren medaille van Rio.

  Het uitstel van de Olympische Spelen betekent het einde van de olympische droom van Pieter Timmers. De zilveren medaille van Rio kan zich niet meer opladen om nog door te gaan tot de zomer van 2021. "Het is doodzonde, maar ik heb er vrede mee", klinkt het.

  Pieter Timmers haalde 4 jaar geleden in Rio zilver op de 100 meter vrije slag. Op de Olympische Spelen in Tokio wilde hij graag afscheid nemen in stijl, maar dat is hem door het coronavirus niet gegund en Timmers ziet het niet zitten om er nog een jaartje bij te doen.

   

  "Het uitstel van de Olympische Spelen dwarsboomt mijn waterdicht en reeds jaren geleden uitgestippeld plan: nog één keer alles geven op de Spelen, en dan een nieuw hoofdstuk starten", vertelt Timmers op de website van de Vlaamse Zwemfederatie.

   

  "Mijn leuze is op sportief gebied altijd geweest: "Laat je niet beïnvloeden door wat je niet in de hand hebt, focus enkel op wat je zelf in de hand hebt. Die leuze wil ik nu aanhouden en niet van dat plan afwijken. Ik zal dus niet deelnemen in Tokio in 2021. Het is doodzonde maar ik heb er vrede mee, omdat ik zelf mijn keuzes wil maken en dit een doordachte beslissing was."

  "Nog eens alles omgooien is moeilijk haalbaar"

  Vooral de vele opofferingen die een topsporter moet maken, zijn er teveel aan. "Een topsportleven is niet evident. Ik geef mezelf al jaren 100%. Ik zeg neen tegen heel veel zaken om zo goed mogelijk te kunnen zijn in het zwembad, in de strijd om honderdsten", klinkt het.

   

  "Ik vraag veel van m’n omgeving en van mezelf en zie m’n vrienden en familie amper. Ik keek en kijk ernaar uit hen eindelijk meer te kunnen zien."

   

  "Zou er nog een jaar bij kunnen? Als ik dat echt zou willen wel, én als het op praktisch gebied mogelijk is. Dat laatste zit alvast niet mee, omdat mijn plannen vanaf augustus 2020 reeds vast uitgestippeld waren."

   

  "Nog eens alles omgooien is moeilijk haalbaar, maar vooral: daar zou ik me niet goed bij voelen. En ik doe alleen maar iets als ik er 100% achter sta. Ik kan alleen maar de beste proberen zijn, als alles 100% goed zit. Anders begin ik er niet aan. Bij mij is het alles of niets."

  "Afscheid gepland over 7 maanden"

  Dat Pieter Timmers niet naar Tokio trekt, betekent niet dat hij zijn zwembroek onmiddellijk aan de haak hangt. "Ik heb jarenlang alles gegeven en zal dat ook nog even blijven doen. Ik stop nog niet met zwemmen. Ik ga deelnemen aan het EK en hoop dus dat dat effectief kan plaatsvinden in augustus", klinkt het.

   

  "In oktober en november neem ik hoogstwaarschijnlijk ook deel aan de International Swimming League. Mijn afscheid staat dus pas gepland binnen 7 maanden. En daarna is het tijd om af te trainen, en voor een nieuw hoofdstuk."

   

  "Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle steun de voorbije jaren, en zal dat opnieuw doen op het einde van dit jaar als het verhaal écht gedaan is.”

  Zwemfederatie: "Laten Pieter niet in stilte vertrekken"

  De Vlaamse Zwemfederatie heeft begrip voor de beslissing van Timmers. "We betreuren dit nieuws, maar wensen Pieter een succesvolle en gelukkige toekomst", luidt het.

   

  "Een groot atleet als Pieter gaan we zeker niet in stilte laten vertrekken en we hopen dat we het einde van zijn succesvolle carrière volgende winter op een gepaste manier kunnen vieren."