Kai Reus valt uurrecord Victor Campenaerts aan: "Het kan nog veel scherper"

  Victor Campenaerts klokte een jaar geleden af op 55,089 kilometer in één uur. De 35-jarige Nederlander Kai Reus is teruggekeerd uit zijn wielerpensioen en wil over een jaartje Campenaerts' record aanvallen. 

  "Ik wilde de poging eigenlijk in augustus dit jaar doen, maar het project moest vanaf nul opgestart worden. Ik zit niet bij een bestaande ploeg. In principe vallen we volgend jaar in april het record van Victor Campenaerts aan", zegt Kai Reus in een gesprek met Sporza.

   

  De renner zette in 2016 een punt achter zijn loopbaan, toen hij uitkwam voor Roompot. Hij begon zijn wielercarrière bij Rabobank, waar hij in 2007 zwaargewond raakte bij een trainingsrit. Reus werd dagen in een kunstmatige coma gehouden en keek de dood in de ogen.

   

  "Wat me drijft voor deze poging? Passie, denk ik. Wielrennen betekent heel veel voor mij. Ik krijg er kippenvel van. Ik ben veel meer dan wat er in 2007 gebeurd is. Ik heb na die val nooit meer kunnen laten zien wat ik waard was."

   

  "Ik heb een hele rugzak vol ellende meegekregen. Maar ik houd van de sport en ik zal dat altijd blijven doen."

   

  "Of ik dan de drang voel om me nog eens te bewijzen? Neen, echt niet. Dit is niet om te zeggen: hier ben ik en dit is wat ik nog kan. Het is puur omdat ik erin geloof en omdat ik van deze sport houd."

  "Het leek me eerst een grap, maar nu is het serieus"

  Kai Reus zegt het zelf: hij gelooft in zijn missie. "Het record van Victor staat scherp, maar het kan nog veel scherper. Dat weet Victor ook."

   

  "Records zijn er om aangevallen te worden. Ik doe er zelf alles aan. Als ik het niet doe, dan zal het record toch op vrij korte termijn gebroken worden. Ik denk vooral aan Rohan Dennis."

   

  Reus is dus zelfs uit zijn pensioen teruggekeerd om het record te verbeteren. "Het is allemaal begonnen door mijn sponsor. Hij vroeg me of het geen idee was om het record aan te vallen. Ik was al gestopt en het leek me een grap, maar het is serieus geworden."

   

  Reus wordt onder meer begeleid door ex-Rabobank-manager Theo de Rooij en schaatstrainer Kosta Poltavets. "Ik heb een verleden als schaatser en ik kan veel zaken meenemen."

  Trainingsritjes met Campenaerts in Namibië

  "We hebben onze plannen een half jaar geleden bekendgemaakt, maar we zijn er al langer mee bezig", vervolgt Kai Reus. "Er komt steeds meer structuur in."

   

  "Ik ben een paar maanden geleden ook in Namibië geweest. Daar heb ik enkele trainingsritjes met Victor gemaakt. Het was wel grappig."

   

  "Of ik zaken van hem heb opgepikt? Inhoudelijk zijn we niet te ver gegaan. Maar renners onder elkaar verstaan elkaar wel. Victor heeft me niet gezegd wat zijn geheim was, maar het was wel heel leuk."