Begin je nu met lopen? Lees dan eerst deze gouden tips van Paul Van Den Bosch

  Paul Van Den Bosch.

  Voor veel mensen is deze periode hét moment gebleken om te beginnen met sporten. Dat merkt ook sportcoach Paul Van Den Bosch van Energy Lab. "Ik heb nog nooit zoveel mensen buiten zien sporten, maar het is wel heel belangrijk dat beginners op de juiste manier starten." Lees hier zijn gouden tips over hoe je best begint met lopen. 

  8 tips van coach Paul Van Den Bosch:

  1. Bouw het geleidelijk aan op. Mensen die nooit gesport hebben, kunnen best beginnen met regelmatig een half uur te wandelen. Gewoon om je lichaam te laten wennen aan een actieve levensstijl. Doe dat eerst een paar weken en begin daarna pas met lopen. Leg de lat dus zeker niet te hoog, want dat is de reden waarom mensen in het begin snel afhaken.

  2. Sla geen stappen over. Stappen overslaan is namelijk de kortste weg naar overbelasting en blessures. Als je bijvoorbeeld de start2run-app volgt, kan je in het begin het gevoel hebben dat het te makkelijk is. In het begin is het namelijk meer wandelen dan joggen. Maar ik kan het niet genoeg benadrukken, hou je aan het schema.

  3. Wees voorbereid. Als je doel is om op den duur bijvoorbeeld 5 kilometer te kunnen lopen, moet je beseffen dat het (als je een bepaald schema volgt) zo'n 8 à 9 weken zal duren voor dat realiseerbaar is.

  4. Raak nooit buiten adem. Doe de praattest: zorg ervoo dat je op elk moment kan blijven babbelen (tijdens deze coronacrisis moet het even tegen jezelf ofwel tegen je huisgenoot). Hoe snel je kunt lopen, is namelijk niet belangrijk als je een beginnende loper bent. Pas je tempo dus aan aan je ademhaling.

  5. Neem voldoende rust. Training rendeert alleen in combinatie met rust. Laat je lichaam dus herstellen van de inspanning. Symptomen van overbelasting bouwen zich namelijk geleidelijk aan op en komen niet meteen tot uiting. Neem dus zeker 1 à 2 dagen herstel tussen je trainingen.

  6. Draag zorg voor je lichaam. Smeer je in met zonnebrand bij warme temperaturen of draag een petje tegen de hitte. Zorg ook dat je voldoende hydrateert. Drink per uur inspanning een halve liter extra (bij warme omstandigheden mag dit meer zijn). Dat hoeft bij inspanningen met lage intensiteit geen speciale sportdrank te zijn, water is prima.

  7. Gebruik goede schoenen. Dit is natuurlijk een moeilijke in deze periode, want je kan niet naar een winkel gaan om advies te vragen. Doe het voorlopig zo: oude loopschoenen die nog bruikbaar zijn, zijn nu even oké. Maar lopen met pakweg je oude tennisschoenen is not done. Laat je sowieso na deze coronacrisis goed adviseren, zo vermijd je blessures.

  8. Sportapps kunnen interessant zijn. Deze kunnen gelinkt worden met je smartphone, zodat je een soort dagboek krijgt waarin je al je gegevens kunt bijhouden. Je gaat op den duur bijvoorbeeld merken dat je op een gegeven moment sneller gaat kunnen lopen bij eenzelfde hartslag. Dat kan motiverend werken.

  (Lees voort onder de foto)

  Beweegtips: "Sitting is the new smoking"

  "Ik vind het ook nog heel belangrijk om te benadrukken dat er een verschil is tussen sporten en bewegen. Met sporten bedoel ik prestatiegericht bewegen. Bewegen hoeft niet prestatiegericht te zijn. Dat gaat veel ruimer en het is ook laagdrempeliger: wandelen, klusjes in de tuin, te voet of met de fiets naar de winkel, ... Sporten is wel bewegen, maar bewegen hoeft geen sporten te zijn."

   

  "Wil je aan je louter aan je gezondheid werken? Dan zou ik zeggen: beweeg. Iedereen kan dat doen, er zijn dus geen excuses. Elke dag een halfuur actief zijn, is voldoende. Dat hoeft zelfs niet aan één stuk. Je kan het ook opdelen in 3 keer 10 minuten per dag."

   

  "En een hele belangrijke: doorbreek je zitpatroon. Blijf nooit langer dan 1 uur ononderbroken zitten (zelfs niet als je die dag al 30 minuten actief bent geweest). Men zegt vaak: "sitting is the new smoking". En we weten intussen allemaal hoe slecht roken voor onze gezondheid is."

  Elke dag een halfuur actief zijn, is voldoende.

  Paul Van Den Bosch