"Het wordt sowieso een heel aparte Tour de France"

  De knoop lijkt nu dan toch doorgehakt: de Tour de France verhuist naar eind augustus, als het coronavirus dat dan toelaat. Maarten Vangramberen kwam, vergezeld van Yves Lampaert, wat uitleg geven in Vandaag.

  Er is de voorbije dagen heel wat gesjacherd met een gepaste datum voor de Tour de France. "Vandaag kregen we zelfs 3 Grands Départs", lacht sportjournalist Maarten Vangramberen.

   

  "Eerst werd er gezegd: de Tour start op 25 juli. Daarna wist een krant het zeker dat het 2 augustus zou worden - wat vreemd was, want dat is een zondag - en nu zijn we toch vrij zeker van 29 augustus. Morgen zou organisator ASO dat bevestigen."

   

  "Maar iedereen kan nu wel zeggen: we rijden dit jaar de Tour, maar als het coronavirus, de virologen en de overheden daar anders over beslissen, zal er géén Tour zijn."

   

  "Het wordt sowieso een heel aparte Tour. Wellicht mét publiek, omdat de burgemeesters zonder publiek niet zagen zitten. Die steden betalen natuurlijk heel veel geld voor de start- en aankomstplaatsen."

   

  "Maar ook zonder of met minder publiek kun je een spektakelstuk krijgen. Kijk maar naar het WK in Qatar. De mensen hebben gewoon zoveel honger naar sport en koers, wij zeker."

  "Zullen alle toppers er zijn en zullen ze allemaal topfit zijn?"

  Als de Tour de France van start gaat, valt het nog af te wachten of alle grote namen present zullen tekenen. "Titelverdediger Egan Bernal liet al weten dat hij niet zou deelnemen, al ging dat toen nog over een Tour die in juni zou starten."

   

  "Je weet ook niet of al die renners hier tijdig zullen geraken, bijvoorbeeld uit Colombia. Of alle toprenners er zullen én of ze topfit zullen zijn, dat weten we niet."