"Als de Tour doorgaat, is het wielerseizoen voor 70 à 80 procent gered"

  Oliver Naesen

  Voor AG2R, de ploeg van Oliver Naesen, is de Ronde van Frankrijk van groot belang.

  Krijgen we dit jaar een Ronde van Frankrijk? Hoe zit het met de Giro en de Vuelta? En koersen de renners met of zonder publiek? Onze wielerreporters zoeken een antwoord.

  "2 weken Giro of Vuelta in plaats van 3?"

  De Internationale Wielerunie UCI is druk in de weer met het samenstellen van een nieuwe kalender. De Tour zou opschuiven naar augustus, de Vuelta naar september en de Giro naar oktober.

   

  Christophe Vandegoor: "Dan vraag ik me af wanneer ze het wereldkampioenschap, normaal gezien eind september, programmeren. Daarom vermoed ik dat de UCI aan het nadenken is over een kortere Vuelta of Giro. Dat worden dan wedstrijden van 2 in plaats van 3 weken."

   

  Renaat Schotte: "Die discussie wordt al enkele jaren gevoerd, maar niemand wil inbinden. Omdat je dan minder streken, steden of dorpen aandoet. Dat maakt deel uit van het financieringsmodel van een grote ronde."

   

  Vandegoor: "Juist, in de Tour betaal je gemiddeld 80.000 euro voor de start van een etappe en meer dan 100.000 euro voor een aankomst."

   

  Schotte: "En dan hebben we het nog niet over "Le Grand Départ". Dat gaat over miljoenen."

  Renaat Schotte en Greg Van Avermaet

  Praten Renaat Schotte en Greg Van Avermaet dit jaar ook met mekaar in Frankrijk?

  "Een lightversie van de Tour"

  Logistiek is de Ronde van Frankrijk geen kleinigheid. De Tour brengt duizenden mensen op de been.

   

  Renaat Schotte: "Je zit al snel aan 4 tot 5.000 mensen die 3 weken lang met het Tourcircus door Frankrijk reizen. Dat acht ik niet voor mogelijk dit jaar. Als de Tour doorgaat, zal het een lightversie zijn, eentje zoals Parijs-Nice misschien."

   

  Christophe Vandegoor: "Dat heeft de Tourbaas al een keer afgeschoten. Hij heeft de Franse steden en dorpen net gevraagd om op te schuiven met de garantie op publiek. Iedereen reageerde dolenthousiast."

   

  "Ik vraag me wel af hoe ze die stroom toeschouwers onder controle gaan houden. Of hoe je een nieuwe opflakkering van het virus controleert? Want Tourrenners komen uit alle hoeken van de wereld: vanuit Europa, vanuit Zuid-Amerika en vanuit Australië."

   

  Schotte: "De ploegen zullen alleszins niet afhaken. Anders dreigt een implosie van de wielerwereld. Iedereen heeft die Ronde van Frankrijk nodig, het gros van de publiciteit rapen de teams in de Tour."

   

  Vandegoor: "Je voelt aan alles dat de wielerwereld uitermate tevreden zou zijn als de Tour toch zou doorgaan. Dan is het seizoen voor hen voor 70 à 80 procent gered, met alle respect voor de andere koersen."

  Christophe Vandegoor

  Christophe Vandegoor: "Je voelt aan alles dat de wielerwereld uitermate tevreden zou zijn als de Tour toch zou doorgaan."