Sporza's coronatips met Eddy Demarez: "Peaky Blinders is meesterlijk"

  Eddy Demarez heeft onder andere enkele leuke Netflix-suggesties

  Omdat de verveling hier en daar begint toe te slaan, geven de Sporza-gezichten tijdens de paasvakantie hun tips om de tijd op een nuttige manier te doden. Wat moet je lezen? Waarnaar moet je luisteren? En wat moet je bekijken? Vandaag: de tips van Eddy Demarez.

  TV-series

  • "Peaky blinders" (Netflix): meesterlijke Britse serie die zich in het interbellum afspeelt. Het verhaal draait rond een criminele bende in Birmingham. Zoals vele Britse series geweldige decors en beeldvoering. Sublieme en zeer realistische acteerprestaties van in de eerste plaats hoofdrolspeler Cillian Murphy die de leider van de bende op meesterlijke wijze neerzet. De intro-song van de reeks is één van de beste ooit gemaakt: Red Right Hand van Nick Cave and the Bad Seeds.

   

  • "The Crown" (Netflix): heel veel fuzz rond gemaakt. Aanvankelijk is het even doorbijten maar dit is een historisch meesterwerk waarvan je veel opsteekt over die rare Windsor-familie en alle belangrijke figuren uit de Britse politiek van de voorbije 75 jaar. Churchill, Thatcher, vele al lang vergeten premiers en uiteraard prinses Margaret, Prins Philip, Charles, Edward… ze komen allemaal voorbij met hun kleine menselijke kantjes.

   

  • "Kalifat" (Netflix): een Zweedse reeks die de problematiek behandelt van de jonge meisjes die onder valse voorwendsels naar IS-bolwerk Raqqa gelokt worden om daar te dienen als maagdelijke bruiden voor de strijders. Zou verplicht kijkvoer moeten zijn voor alle pubers.

   

  • "Chernobyl" (Canvas): erg realistisch ogende reeks over de kernramp in Oekraïne, dat destijds nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Toont hoe in de USSR alles wat negatief was stelselmatig ontkend werd en onder de mat geveegd. Hoeveel mensenlevens het ook kostte… De ergste gedachte daarbij: er is bitter weinig veranderd in de wereld sindsdien. Ontkennen, minimaliseren, onder de mat vegen en als dat niet werkt: intimideren of gewoon afdreigen. Wereldleiders roepen nog steeds ‘Fake News’ wanneer de waarheid hen niet zint. En niet alleen in Rusland…

   

  • "Roman Empire" (Netflix): een mix van documentaire en historisch epos. Reeksen van telkens 5 of 6 afleveringen over grote figuren uit de Romeinse tijd: Caesar, Caligula, Commodus… Misschien een tip voor geschiedenisleraars om hun leerlingen, die vaak moeilijk warm te maken zijn voor het vak geschiedenis, toch te boeien.

   

  • "Narcos en Narcos Mexico" (Netflix): opkomst en ondergang van Pablo Escobar in Colombia. Gevolgd door het Narcos verhaal van Mexico, waar EL Chapo van kleine garnaal uitgroeit tot de grootste drugsbaron ooit.

   

  • "In de Gloria": om in deze quarantaine-tijden toch nog een keer te kunnen lachen onder het motto: ‘de werkelijkheid overtreft altijd de fictie’… Betere humor is er nooit gemaakt in Vlaanderen.

  Film

  • "The two popes" (Fernando Meirelles): Bergoglio en Ratzinger meesterlijk neergezet door Jonathan Pryce en Anthony Hopkins.

   

  • "Intouchables" (Olivier Nakache en Eric Toledano): een Franse film uit 2011. Een waargebeurd verhaal over verdraagzaamheid. Ontroerend, niet het minst omdat het echt gebeurd is.

  Boeken

  • Alles van Tom Clancy: een Amerikaanse schrijver van techno-thrillers, wiens boeken beangstigend realistisch zijn. Het beste voorbeeld: "Debt of honor" uit 1994, waarin je leest wat 7 jaar later realiteit werd tijdens 9/11...

   

  • "FIFA Imperium, de voetbalmaffia van Sepp Blatter" (Andrew Jennings): het ontluisterende en zelfs misselijkmakende verhaal van de corrupte FIFA-bobo’s van Sepp Blatter en consorten die het voetbal verkopen aan degenen die de hoogste omkoopbedragen betalen, wie ze ook mogen zijn.

   

  • "Door de pijngrens" en "Elke seconde telt" (Lance Armstrong): zelfverheerlijking van Armstrong, lang voor zijn val. Interessant om nog een keer terug te lezen met de kennis die we inmiddels hebben.

   

  • "Ronnie Hansen": uit nostalgie tip ik ook een stripreeks, over een voetballer uit onze contreien die bij Barcelona gaat voetballen (de strips verschenen tussen 1979 en 1992). Heerlijk om nog een keer terug in te bladeren en tegelijk een tip voor elke ouder met jongens of meisjes die voetbalfanaat zijn. Zo kan je ze misschien even weghouden van spelconsole of smartphone. ;-)