Franse president Macron duwt Tour de France nu echt richting latere datum

  Het podium van 2019.

  Voor wie er nog aan twijfelde: de Tour de France zal op 27 juni niet van start kunnen gaan. De Franse president Emmanuel Macron heeft de lockdown in Frankrijk verlengd tot 11 mei. Tot midden juli mogen er bovendien geen grote evenementen met publiek georganiseerd worden, wat helemaal een streep lijkt te trekken door het oorspronkelijke schema van de Tour de France.

  Zowat elk groot sportevenement is de voorbije weken gesneuveld door het coronavirus, maar de Tour de France wil maar niet wijken. Organisator ASO had 15 mei voor zichzelf als deadline gesteld, maar de Franse president Emmanuel Macron heeft een maandje vroeger "virtueel" de knoop doorgehakt.

   

  Macron verkondigde vanavond dat de coronamaatregelen in Frankrijk van kracht blijven tot minstens 11 mei en voegde er aan toe dat grote evenementen met publiek - zoals sportmanifestaties en muziekfestivals - verboden zijn tot midden juli.

  Een goede verstaander beseft dan ook dat ook de Tour de France nu zal moeten plooien. De Tour was ingepland van 27 juni tot 19 juli, maar die data zijn na vanavond dus achterhaald.


  In theorie zouden de uitspraken van Macron kunnen betekenen dat "een Tour achter gesloten deuren" (en dus zonder toeschouwers en fans) wel nog een optie zou kunnen zijn, maar dat scenario lijkt helemaal niet realistisch en werd door Tourbaas Christian Prudhomme een tijdje geleden al eigenhandig afgeschoten.


  De start van de Ronde van Frankrijk zou dus - volgens de huidige richtlijnen - ten vroegste midden juli aan de orde zijn.
  ASO heeft nog niet gereageerd op de nieuwe communicatie van de Franse president, maar zou de jongste dagen en weken steeds meer gewerkt hebben aan een alternatieve Tour op een later tijdstip in 2020.

  Tour de France wordt met een maand uitgesteld