Eddy Planckaert: "Denk dat veel renners met stront in hun broek zitten"

  Ruben Van Gucht in gesprek met Eddy Planckaert.

  In onze lockdownsessies op Facebook was vrijdag Eddy Planckaert te gast. De winnaar van Parijs-Roubaix 1990 was zijn vrolijke zelve, maar werd zeer ernstig over de impact van de crisis op het wielrennen. Hij had ook goede raad voor Tom Boonen.

  "Het wielrennen zit in een gevaarlijke situatie"

  De huidige crisis is een reëel gevaar voor het wielrennen, een sport die leeft bij gratie van sponsors. Om te voorkomen dat sponsors zich terugtrekken en zo de wielersport in elkaar zakt, herhaalde Eddy Planckaert hoe belangrijk het is dat er dit seizoen nog grote wedstrijden worden gereden.

   

  Een kijker wou weten of Planckaert vindt dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix het beste na elkaar gereden worden. Voor Planckaert is de exacte datum eigenlijk van ondergeschikt belang.

   

  "Als je ziet welke crisis de sport meemaakt, dan hoop ik vooral dat het lukt om ze beide te rijden. Wanneer maakt niet uit. Het moet niet noodzakelijk na elkaar zijn. We zullen blij mogen zijn als ze doorgaan."

   

  "Het wielrennen zit in een gevaarlijke situatie. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie bij de ploeg van Greg Van Avermaet. Als je in de wielersport stapt als sponsor moet het budget toch gegarandeerd zijn? Dat bijdrages in schijven worden betaald, daar ben ik eerlijk gezegd door verrast. Vroeger was dat zo niet."

   

  "Wat is de zekerheid van de renners nu nog? Het is makkelijk gezegd dat ze nu 80 procent van een loon moeten inleveren, maar die mensen hebben ook een levensstandaard. En natuurlijk vind ik ook dat iedereen moet meeleven in de huidige situatie, maar wat betekent dat voor de toekomst van een renner? Anderzijds begrijp ik vanuit het standpunt van de sponsors ook dat ze nu geen reclame krijgen."

  Het is een soort oorlog. Daarom hoop ik van harte dat de koers snel weer zal kunnen doorgaan, renners betaald worden, sponsors opnieuw tevreden zijn. 

  "Het is een soort oorlog. Daarom hoop ik van harte dat de koers snel weer zal kunnen doorgaan, renners betaald worden, sponsors opnieuw tevreden zijn. Het zou zonde zijn als ze met de grove borstel door het wielrennen moeten gaan."


  "Ik denk dat veel renners met een stront in hun broek zitten. Ik ben blij dat ik zoiets niet heb moeten meemaken als renner. Je moet blijven trainen en gemotiveerd blijven. Dat is niet evident. Wielrennen is niet zo maar een beetje fietsen, he. Het is elke dag 5-6u trainen."


  "Stel dat ze zeggen dat er volgende maand weer gekoerst zal worden of dat de Tour over twee maanden gereden wordt. Begin er dan maar aan zonder training. Dus veel respect voor de wielrenners die blijven trainen zonder doel."

  "Boonen mag geen comeback maken"

  Een kijker vroeg Eddy Planckaert ook naar de geruchten die blijven zoemen over een comeback van Tom Boonen. "Hij staat messcherp heb ik op zijn Instagram gezien", merkte Ruben Van Gucht op. Planckaert is heel duidelijk.

   

  "Boonen mag dat niet meer doen. Ik denk dat als hij het zou proberen, hij nog een dikke kans zou maken. Want Boonen is gene simpele. Maar dat zou zo respectloos zijn voor de huidige generatie en Roger De Vlaeminck mag je dat ook niet aandoen."

   

  Planckaert verwacht niet dat Boonen zijn insinuaties gaat uitvoeren. "Het is  allemaal mooi om te zeggen dat je Parijs-Roubaix opnieuw gaat rijden en Boonen zou lang kunnen meegaan, maar mensen vergeten een ding. Ook al staat hij nu messcherp, hij moet getraind zijn. Dat lukt niet door eens 50 of 100 km met de fiets te rijden."

   

  "Dan moet je een voorbereidingskoers rijden en 200-300 km gaan trainen. Dat lukt niet meer als je gestopt bent. Boonen is een Bourgondiër. Waarom zou hij nog 300 km gaan rijden. Hij heeft alles bereikt in zijn leven. Dat hij maar gewoon met zijn auto’s blijft rijden."

  Herbekijk de Facebook-Live met Eddy Planckaert