Johan Vansummeren: "Dacht er al lachend aan in tent op de Velodroom te slapen"

  In 2011 boekte Johan Vansummeren de grootste overwinning uit zijn carrière.

  9 jaar. Zo lang is het geleden dat Johan Vansummeren (39) als eerste over de streep kwam in de velodroom in Roubaix. Hoe zou het nog zijn met de oud-winnaar van de helleklassieker en waar houdt hij zich tijdens de coronacrisis zoal mee bezig? "Ik ga veel fietsen en probeer niet aan mijn hart te denken", vertelt Vansummeren aan Sporza.

  "We missen Parijs-Roubaix deze week toch"

  Geen Parijs-Roubaix dit weekend door de uitbraak van het coronavirus. "We missen het deze week toch", zegt Johan Vansummeren, de winnaar van de editie in 2011. "Ik kijk er nog graag naar op tv, daar kan ik echt van genieten."

   

  "Ik ga dezer dagen veel fietsen met mijn goeie vriend Jan Claes. We dachten er al lachend aan om naar Roubaix te gaan en dan in een tent op het middenplein van de Velodroom te gaan slapen. Niemand kan zeggen dat hij of zij dat ooit gedaan heeft", lacht hij. "Maar dat was natuurlijk meer humoristisch bedoeld."

  Als er op onze fietsroute een prikkeldraad staat, dan moeten we erover.

  Johan Vansummeren

  In zijn vrije tijd gaat Vansummeren dus nog veel fietsen. Soms maken hij en zijn compagnon de route op de moutainbike tochten van meer dan 200 km. Ze gaan daarbij zelfs door weides en rijden voorbij koeien. "Jan bedenkt de routes en dan komen we soms op aparte plaatsen. Als er op de route een prikkeldraad staat, dan moeten we erover. We fietsen om de tijd te doden: op het gemak en puur als ontspanning. Alles in huis is in orde, dus we moeten iets doen."


  Wordt hij in de week van Roubaix tijdens die fietstochten dan wat meer aangesproken dan anders? "Als we aan het fietsen zijn, zitten we vooral in het bos. We komen dan weinig mensen tegen. Voor de rest zit ik vooral veel thuis en zie ik ook weinig volk." 

  (lees voort onder de foto)

  "Ik probeer totaal niet aan mijn hart te denken"

  Door hartritmestoornissen moest Vansummeren in 2016 noodgedwongen een punt zetten achter zijn carrière. Hoe zit het dan met die lange fietstochten?

   

  “Wat ik nu doe, mag ik doen. Zolang mijn hartslag in de lage zones blijft. Over afstand zegt niemand iets, het gaat vooral over hoge intensiteit. Versnellingen plaatsen kan ik trouwens ook totaal niet meer."

   

  "Het is ook niet dat ik door mijn hartprobleem in deze coronaperiode meer oplet dan iemand anders. Ik volg de regels en gebruik mijn gezond verstand. Ik probeer totaal niet aan mijn hart te denken. Ik ben nu 39 jaar, ik weet wat mag en wat niet mag." 

   

  Toch komt corona ook heel dichtbij. "Mijn vader is huisarts. Hij doet nu vooral telefonische consultaties. Hij probeert de mensen in deze periode vooral gerust te stellen."

  (lees voort onder de foto)

  Vansummeren in actie in 2012.

  "Ik kijk met plezier naar Sporza Retro"

  Als Vansummeren dan eens niet op de fiets zit, dan kijkt hij op zondagen naar de koersen van Sporza Retro. 

   

  "Daar kijk ik met plezier naar. Het blijft zelfs nog spannend, ook al weet je wie wint. Het is mooi om terug te zien."

   

  "Het verbaast me niet dat de kijkcijfers daarvan hoog liggen. Mensen hunkeren naar sport. Je merkt dat mensen het echt beu beginnen te raken om in hun kot te blijven. Sport is afleiding en amusement. Mensen hebben er toch wel nood aan. Het heeft een positieve invloed op ons humeur."

  Zelfs die retro-edities blijven spannend om terug te zien, ook al weet je wie wint.

  Johan Vansummeren

  Over de geruchten over een comeback van Tom Boonen:

  "Een comeback van Tom Boonen? Ik geloof er nooit in dat die komt.
  Ik viel van mijn stoel toen ik dat interview destijds hoorde. Nu is het er veel
  te stil rond. Hij is zo spontaan, volgens mij heeft hij dat er gewoon uitgefloept. Roubaix is wel de enige koers waar het nog zou kunnen voor Boonen, stoempen op een groot verzet."