Nina Derwael: "We hadden een nieuwe oefening voor Tokio 2020"

  In onze lockdownsessies had Ruben Van Gucht gisteren tweevoudig Sportvrouw van het Jaar en wereldkampioene Nina Derwael te gast. Derwael is na een verplichte corona-break al een week opnieuw aan het trainen en richt nu de focus al op volgend jaar.

  "Opnieuw 6 à 7 uur per dag trainen"

  Sinds afgelopen maandag hebben elitegymnasten weer verzamelen geblazen in de topsporthal in Gent. "We zijn met heel weinig en we proberen de groepen zo beperkt mogelijk te houden", vertelt Derwael. "We bewaren genoeg afstand , wassen onze handen en er is overal wel handgel in de buurt. Onze temperatuur wordt ook 3 keer per dag gemeten."

   

  Nina Derwael is vooral blij dat ze kan trainen en dat is meteen weer aan het regime dat een topatleet gewoon is. "Wij trainen dagelijks ongeveer 6 à 7 uur met veel variatie van dag tot dag. Veel core stability, stretching en uiteraard ook krachttraining. Maar we hebben ook twee keer per week balletles."

   

  Hoeveel uren zwaait onze wereldkampioene dan aan de brug?  "Dat zal ongeveer 1u15 tot 1u30 per dag zijn denk ik. Als ik elke dag 3 uur aan die brug zou moeten hangen, dan zou ik het niet volhouden", lacht ze.

  "Nieuwe oefening is strikt geheim"

  Voor de Spelen in Tokio hadden Nina Derwael en haar team een nieuwe oefening in petto. "Ja, dat was wel het plan. We hadden een andere oefening

  samengesteld dan de oefening die ik op het WK had gedaan. Daarin hadden we ook enkele varianten, maar het geheel was wel al rond. Het is eigenlijk strikt
  geheim, dus ik mag daar niet veel over zeggen."

   

  Maar nu het grootste sportevenement ter wereld met een jaar is uitgesteld, kan er nog meer gewerkt worden op nieuwe elementen. "We hebben meer tijd om aan nieuwe dingen te werken die niet gelukt zouden zijn tegen deze zomer. Nu proberen we zoveel mogelijk dingen uit om veel opties open te houden en dan het beste eruit te nemen."

  We hebben nu meer tijd om aan nieuwe elementen te werken die tegen de zomer niet gelukt zouden zijn.

  Nina Derwael

  Die nieuwe elementen worden bedacht in samenspraak met trainster Marjorie Heuls en Yves Kieffer. "Het is een proces dat we samen doorlopen. Je kan niet
  telkens opnieuw het warm water uitvinden, maar er zijn veel varianten mogelijk.
  Een extra draai hier en een andere greep daar bedenken bijvoorbeeld en daarna uittesten. Na enkele voorbereidingen en tests merk je wel snel of het je ligt en of het haalbaar is of niet."


  Derwael heeft intussen al een nieuw element getraind. "Het ging al redelijk vlot moet ik zeggen. Maar dan moest ik de training staken door de coronacrisis. Het is niet simpel om nieuwe dingen te doen, laat staan om het stabiel genoeg te krijgen dat het een vast element wordt in je oefening. Maar we hebben nog een dik jaar om te herhalen dus dat komt wel goed."

  Uitstellen van Spelen is een voor- en nadeel

  Over het uitstellen van de Olympische Spelen had Derwael haar zegje al gedaan, maar toch komt ze er nog even op terug. "Het is alsof we een trap aan het opwandelen waren naar de Spelen en opeens krijg je een klap van iemand en donder je een jaar terug naar beneden.” Het knaagt dus nog bij onze wereldkampioene. "Soms besef ik nog altijd niet dat het deze zomer niet zal doorgaan."

   Het is alsof we een trap aan het opwandelen waren naar de Spelen en opeens krijg je een klap van iemand en donder je een jaar terug naar beneden.

  Nina Derwael

  Volgens Derwael is het uitstel een mes dat aan 2 kanten snijdt. "Ik was er op voorbereid om het nu te doen, dus mentaal is het misschien wel een nadeel. Ook een jaar extra dat harde regime. Ik had ook voor mezelf al uitgemaakt dat ik het na de Spelen wat rustiger aan zou doen en wat tijd zou nemen voor andere dingen."


  "Zoals een verre reis maken, want normaal gezien heb ik maar een weekje om op reis te gaan door mijn drukke trainingsschema. Maar vooral tijd maken voor vrienden en mijn studies. Dat moet nu een jaar opschuiven." Maar op sportief vlak gaat het geen nadeel zijn. "Fysiek is het geen probleem om binnen een jaar opnieuw klaar te zijn en je hebt nog meer tijd op dingen te werken."

  Japans voor beginners met Nina Derwael

  Nog een voordeel aan het uitstellen van de Olympische Spelen is dat Nina Derwael een jaar extra heeft om haar Japans bij te schaven. "Ik kan tellen tot 10 in het Japans. Eigenlijk ken ik die woordjes al eventjes omdat een zusje van een teamgenote een Japans kamp gedaan had. Dat tellen was iets dat ze onthouden had en dat heeft ze aan ons geleerd."

  Herbekijk de Facebook live-sessie met Nina Derwael

  Heb je het videogesprek gemist? Hier kijk je zo vaak je wil. Je moet wel ingelogd zijn op Facebook.