Ross Brawn hoopt nog op 18 GP's F1: "Starten met GP's zonder publiek"

  Ross Brawn is technisch directeur bij de F1.

  Het Formule 1-seizoen, waarvan de eerste negen GP's al uitgesteld of afgelast werden wegen het coronavirus, zou met een race zonder publiek van start kunnen gaan. Dat zegt sportief directeur Ross Brawn.

  Ross Brawn hoopt nog altijd om een bijna volledig F1-kampioenschap te kunnen organiseren, met 18 of 19 races. Dan zou de eerste GP van het seizoen in juli moeten plaatsvinden. "Wij zijn er voorstander van om te starten met een grote prijs in Europa. En dat zou mogelijk achter gesloten deuren gebeuren", vertelde Brawn.

   

  "We kunnen perfect voor een afgesloten omgeving zorgen. De teams kunnen met een chartervliegtuig de reis maken. We pikken ze op het vliegveld op en testen iedereen op het virus, voor ze met anderen op het circuit in contact komen. Op die manier loopt niemand risico." 

   

  "Een race zonder toeschouwers is ver van ideaal, maar het is beter dan helemaal geen race. We mogen ook niet vergeten dat miljoenen mensen de wedstrijd thuis op televisie volgen. Veel F1-fans zijn nu geïsoleerd en wij kunnen voor wat afleiding zorgen. Voor hen zou het een lichtpunt zijn in deze moeilijke tijden."     

   

  "We kijken uit naar waar en wanneer we een eerste wedstrijd kunnen organiseren, maar ook de continuïteit moet verzekerd zijn. Het heeft geen zin om één wedstrijd te rijden en de boel dan weer een tijdje stil te leggen." De eerste GP op de kalender die niet uitgesteld is, is de GP van Frankrijk eind juni.

  "Dubbele raceweekends zijn ook een mogelijkheid"

  Voor een geldig kampioenschap moeten er minstens acht grand prix gereden worden. "Dat kan nog altijd als we in oktober starten", denkt Brawn. "Als we dan nog niet kunnen racen, is er dus geen kampioenschap. Al bestuderen we ook nog altijd de mogelijkheid om het seizoen tot januari 2021 te verlengen."

   

  "Dubbele raceweekends zijn zeker ook een mogelijkheid. Als we daar mee doorgaan, wordt bijvoorbeeld China wellicht een dubbele grand prix. Met de tijd die we nodig hebben om daar te komen en weer weg te gaan naar het volgende evenement, kunnen we er maar beter een tweedaagse van maken."