Peter Vandenbempt: "Dé bom voor Standard, dat boven zijn stand geleefd heeft"

  Wat brengt de toekomst voor Sclessin en Standard?

  Wat brengt de toekomst voor Sclessin en Standard?

  Dinsdag viel het plafond naar beneden bij Standard. De Luikse club kreeg van de Licentiecommissie te horen dat ze geen licentie krijgt om volgend seizoen in 1A, 1B en 1e amateur te spelen. Zo dreigt degradatie naar 2e amateur, al vermoedt onze voetbalanalist Peter Vandenbempt dat het niet zo'n vaart zal lopen.

  Dat Standard geen licentie krijgt, is dé grote bom. De tekenpremies van zo'n miljoen euro die eind februari betaald moesten zijn, daarvan zijn de documenten een paar uur te laat ingeleverd. Intussen is alles betaald en zijn die documenten binnen, dus zal dat geen probleem zijn in het beroep van Standard voor het BAS. 

   

  Standard is 1.000% zeker dat het voor het BAS gelijk zal krijgen, maar het is zeer ontstemd over de imagoschade die het nu oploopt. Ik denk ook niet dat iemand echt gelooft dat Standard volgend seizoen in de 2e amateurklasse zal spelen, maar de schade is wel aangericht.

   

  Los van de uitkomst bij het BAS is blootgelegd dat Standard financiële problemen heeft. De Licentiecommissie vraagt zich af of Standard de volgende 12 maanden nog wel solvabel is.

   

  Als je ziet dat ze in december 2019 een negatief netto-bedrijfskapitaal hadden van 14 miljoen euro, dan weten we nu ook waarom Standard in volle strijd om POI ineens aanvallers Emond en Mpoku verkocht. Het zal niet geweest zijn om die jongens een plezier te doen, maar omdat ze het geld nodig hadden.

   

  Standard is ook zeer, zeer boos dat de Licentiecommissie een andere interpretatie gegeven heeft aan de verkoopsakte van het stadion. Er is die rare constructie waarbij Standard zijn stadion huurde, het dan zelf kocht en daarna weer verkocht aan een nieuwe vennootschap, waar blijkbaar voorzitter Bruno Venanzi en ex-speler Axel Witsel in zitten.

   

  Alleen wil de Licentiecommissie natuurlijk dat die nieuwe nv zijn solvabiliteit toont.  Er is al een bedrag betaald en het andere bedrag moet betaald worden voor 30 juni. Bij Standard zeggen ze: "Dat komt allemaal in orde". Maar de Licentiecommissie is streng en heeft de bewijzen van die solvabiliteit niet gezien. 

  Renaud Emond verkaste in januari naar Nantes.

  Renaud Emond verkaste in januari naar Nantes.

  Zal Standard zijn status van topclub kunnen blijven betalen?

  Standard wijst dus op onnodige imagoschade. Wellicht is dat zo, maar de conclusie is toch dat Standard boven zijn stand geleefd heeft.

   

  Er is een enorm bedrag aan transfers en spelerslonen betaald. Een beetje zoals Club Brugge, maar met dat verschil dat Club veel meer inkomsten heeft uit uitgaande transfers en al enkele jaren na elkaar Champions League gespeeld heeft.

   

  Dus nogmaals: ik ga ervan uit dat Standard er volgend seizoen gewoon bij is, maar misschien gaat de club financieel aan de ketting en moet het zijn beste spelers verkopen. Als het de tering naar de nering moet zetten, hoe kan het dan zijn status als absolute topclub betalen?

   

  Het was een teken aan de wand dat Standard als eerste club in de coronacrisis meteen zijn spelers vroeg om in te leveren en spelers in technische werkloosheid wou duwen. Dat zijn geen tekenen van overschot.

   

  Daaraan kun je de vraag koppelen: wat gaat Michel Preud'homme doen? Wil hij nog trainer zijn van een club die misschien tijdelijk moet terugschakelen?

  Dit is niet de vrolijkste periode voor Standard

  Het is opvallend dat met Anderlecht en Standard twee van de traditierijkste clubs van het land - samen goed voor meer dan 40 landstitels - met grote financiële problemen kampen.

   

  Bij Anderlecht zijn die misschien nog groter dan bij Standard. Beide clubs zitten in een fase waarin ze volop op zoek zijn naar geld en dat loopt niet van een leien dakje. Anderlecht is daar al openlijk voor uitgekomen en bij Standard ligt het nu ook op het publieke forum.

   

  Ik maak daar deze belangrijke kanttekening bij: deze problemen dateren van voor het coronatijdperk. Nu komt de coronacrisis er nog eens bovenop. Gezonde clubs zullen hier hinder van ondervinden, maar als het water je al tot aan de lippen staat, zou je wel eens kopje onder kunnen gaan.

   

  Neen, dit is niet de vrolijkste periode voor Standard. Denk ook maar aan de negatieve verhalen van de voorbije maanden over hoe ze STVV gerold hebben met de transfer van Edmilson, de huiszoekingen in de zaak-Henrotay, de verklaringen van spijtoptant Veljkovic over bepaalde betalingen, enzovoort. 

  Peter Vandenbempt

  Bekijk het Journaalverslag: