Benito Raman:"Ik ben er zeker van dat de Bundesliga wordt afgewerkt"

  Benito Raman

  In onze lockdown sessies op facebook was gisteren Benito Raman te gast. Bij Schalke traint de Rode Duivel al opnieuw onder een strak corona-regime. "Iedereen heeft zijn eigen kleedkamer", legde Raman uit.

  "Iedereen heeft zijn eigen kleedkamer"

  Sinds vorige week wordt er weer getraind in Gelsenkirchen en daar is Benito Raman heel blij mee. "Eerst waren we met z'n tweeën en nu zijn we toch al met  8 spelers. We zijn er stilaan opnieuw aan het inkomen om klaar te zijn om de competitie te hervatten."

   

  Maar trainen in kleine groepjes is niet zo evident. "Met 2 is dat vooral korte en lange passing en wat tennisvoetbal. Maar vooral lopen om de conditie te onderhouden. Dat konden we thuis ook wel, maar de club wil ons graag zien om de controle te houden. Ook proberen we met 8 spelers op balbezit te spelen, maar met anderhalve meter afstand is dat niet zo evident. Tot slot doen we afwerking op doel."

   

  Social distancing is in een grote club als Schalke 04 geen probleem en momenteel traint het eerste elftal op het jeugdcomplex. "Iedereen heeft zijn eigen kleedkamer. We hebben altijd 1 trainer, 1 fysical coach en 1 fysio, dus het is een zeer beperkte groep. De rest van de spelers zien we wel, maar het is vooral op afstand."

   

  "Nu met 8 spelers wordt het wel moeilijker, spelers in hoekjes in de kleedkamer, in de kleedkamer van de tegenstanders, van de scheidsrechter, in de dopingcontrole. We zitten overal verspreid. Bijzonder sfeertje, maar het is plezant dat we weer kunnen trainen. Niet op de manier waarop we gehoopt hadden, maar we zijn wel bezig."

  Competitie afwerken in WK-formule

  Benito Raman is er zo goed als zeker van dat er dit seizoen nog wordt gevoetbald in Duitsland. "Ja, daar ben ik van overtuigd, maar zonder supporters in het begin. In de 1e en 2e Bundesliga kunnen 13 ploegen failliet  gaan of problemen krijgen. Ik denk dat de heropstart niet alleen noodzakelijk is voor de economie maar ook voor iedereen errond."

   

  De Bundesliga zou in het eerste weekend van mei opnieuw starten maar Raman weet ook dat de crisis niet zo snel zal opgelost zijn. "Ik hoop dat we toch deze competitie kunnen afsluiten en desnoods volgend jaar 2 maanden later beginnen. Of dat nu dit jaar half mei of juni is, dat maakt niet veel uit. Ik denk dat we elke week moeten evalueren hoe het gaat."

   

  Het grootste probleem is natuurlijk de manier waarop westrijden georganiseerd moeten worden. "Ze zullen op één of andere manier iedereen die in het stadion en op het veld is moeten testen zodat niemand het virus kan doorgeven. Maar voetballen met anderhalve meter afstand is onmogelijk."

   

  Een soort WK-formule ziet Raman ook wel zitten. "Alle ploegen anderhalve maand in afzondering en twee wedstrijden per week spelen zoals in Engeland, dan zou de competitie snel afgelopen kunnen zijn."

  Is Club Brugge de verdiende kampioen? Een vraag voor Raman

  "Mja, een beetje, het is moeilijk, ik weet het niet." Dat de Belgische competitie zo abrupt gestopt werd, wringt toch een beetje bij Gentenaar Benito Raman. 

   

  "Er waren nog 11 wedstrijden en met halvering van de punten was er nog wel iets mogelijk, denk ik. AA Gent had nog kansen om de titel te pakken want ze waren goed bezig en Club Brugge zat niet in supervorm, maar ze pakten wel punten. Het zou nog spannend zijn geweest."

   

  Raman vindt het trouwens vreemd dat de Pro League, als enige in Europa, zo snel besliste om de competitie stop te zetten en niet te wachten zoals in Duitsland. "Ik hoop dat ze nog altijd van gedacht gaan veranderen. Het is gek om nu al te zeggen: "We stoppen ermee", omdat het er over een maand al heel anders kan uitzien."

   

  "Als ik vergelijk met Duitsland vind ik het een heel overhaaste beslissing, maar ik weet natuurlijk niet in detail wat er allemaal gaande is. Hier kunnen we ook binnen een maand nog stoppen. Als de Bundesliga dat dan beslist, is dat nog altijd de normaalste zaak van de wereld. Maar dan hebben we toch tot het laatste moment nog geprobeerd en gewacht om te zien of het echt niet mogelijk was."

  Bekijk hier de Facebook Live met Benito Raman