Bakelants: "Monumenten rijden in najaar is een interessant experiment"

  Zullen er verrassende namen meestrijden als Parijs-Roubaix in het najaar gereden wordt?

  Wat als het wielerseizoen voortaan een maand later begint en duurt tot half november? "Voor mij hoeft dat niet", zegt Jan Bakelants. "Maar het is dit seizoen wel eens interessant om te zien hoe de uitgestelde monumenten verlopen in het najaar. Sommige renners hebben in het voorjaar last van een allergie, andere renners zijn genetisch niet voorbestemd om hun piekvorm te halen in het voorjaar. We zouden dus wel eens heel andere winnaars kunnen krijgen in het najaar."

  Bakelants: "In oktober kan het ook plots water gieten"

  Tom Dumoulin liet deze week een ballonnetje op: "Ik vind dat vanaf nu elk wielerseizoen een maand zou moeten opschuiven. Half november is het hier in België en Nederland vaak nog fantastisch weer, terwijl we half februari soms nog sneeuw hebben en koud weer."

   

  Hoe kijkt Jan Bakelants (Circus-Wanty Gobert) tegen dat voorstel aan? "Voor mij hoeft dat niet. Ik denk dat we dat vooral moeten doen als de trend van de global warming zich doorzet en de seizoenen blijven opschuiven", zegt Bakelants.

  "Ik stel wel vast dat het e
  ind februari en begin maart vaak regenachtig is in België, terwijl het eind maart en begin april heel droog kan zijn. Dat is heel goed koersweer."

   

  Het wielerseizoen laten beginnen rond half februari in plaats van half januari ligt misschien ook praktisch wat moeilijk. "De Tour Down Under vindt nu plaats wanneer het hoogzomer is in Australië. En die koers valt ook samen met Australia Day, de nationale feestdag in Australië. Dat is net zoals de Fransen willen dat Quatorze Juilliet tijdens de Tour plaatsvindt."

   

  Het seizoen opschuiven is ook geen sinecure op beter weer. "Milaan-Sanremo werd enkele jaren geleden plots op zondag gereden in plaats van zaterdag. Dat was wel niet voor het weer, maar het heeft tijdens die edities op zondag wel telkens water gegoten. Als we het seizoen opschuiven met een maand, zou het ook net dan ineens water kunnen gieten in oktober."

  De Ronde van Lombardije werd al vaker gereden in de regen.

  "Waalse klassiekers vallen nu wel altijd samen met allergieseizoen"

  Maar Bakelants vindt het wel interessant om te zien hoe renners presteren in monumenten die eens niet in het voorjaar gereden worden. 


  "Ik ben ervan overtuigd dat er maanden zijn waarin je genetisch voorbestemd bent om goed te presteren. Er zijn ook maanden waarin je alles goed doet, maar het niet lukt om je piekvorm te halen. Gewoon omdat dat niet in je genen zit."

   

  "Zelf ben ik nooit goed in het begin van het jaar. Op het einde van het jaar doe ik evenveel en ben ik iets beter dan in het begin. En dat iets beter zijn is net nodig om te excelleren."


  "Bovendien vallen de klassiekers, en dan vooral de Waalse, samen met het allergieseizoen. En dat is iets waar ook ik door geplaagd word en waar weinig tegen te doen valt. Ook Tom heeft last van het allergieseizoen, dus misschien steekt er wel een verborgen agenda achter zijn voorstel”, lacht Bakelants.

   

  “Daarom denk ik dat het heel interessant kan zijn als de 4 uitgestelde monumenten dit jaar in september gereden worden. We zouden dan wel eens een heel andere winnaar kunnen krijgen of heel andere outperformers, net omdat ze niet tegengehouden worden door voor hen negatieve omstandigheden."

  Lefevere: "Veeleer iets veranderen aan concept dan aan kalender"

  • Dirk Demol (ploegleider Israel Start-Up Nation): "Ik ben er geen voorstander van om het seizoen met een maand op te schuiven. Het klopt dat het vaak slecht weer is bij ons in het begin van het seizoen. Maar het is goed dat klassiekers ook in Flandrien-weer gereden kunnen worden. We moeten niet enkel in goed weer koersen."

   "Er zijn ook renners die houden van regen, wind en koude. De beenstukken mogen niet verdwijnen uit het peloton."

  • Jens Keukeleire (Education First): "Ik begrijp de achterliggende gedachte van Dumoulin. In november heb je meer kans op mooier weer dan in februari. Maar slecht weer maakt ook deel uit van de koers."

   "Ik weet ook niet of het voor alle koersen mogelijk is om het seizoensbegin op te schuiven. Als we half februari beginnen te koersen, dan vindt de Tour Down Under niet meer in de Australische zomervakantie plaats. Al weet ik niet of dat een must is voor de Tour Down Under om in de vakantie gereden te worden."
    
  •  Patrick Lefevere (manager Deceuninck-Quick Step): "Tot en met november koersen is toch wel lang. Ze zeggen dat de seizoenen opschuiven. Maar eigenlijk zou ik eens de gemiddelde temperaturen in de maand november moeten bestuderen om te zien of dat wel echt waar is."

   "Ik denk ook niet dat het een goed idee is om de klassiekers op te schuiven. Het publiek is al 100 jaar gewoon dat er in maart en april gekoerst wordt in Vlaanderen. Als je de Omloop, Harelbeke, Wevelgem, de Ronde en de andere klassiekers allemaal door elkaar schudt op de kalender, dan zal de interesse volgens mij minder zijn bij de mensen. Ik zou veeleer iets veranderen aan het concept van de koers dan aan de kalender."