In 2020 bijna dubbel zoveel meldingen van mogelijke matchfixing tegenover 2019

  "De lagere regionen worden doelbewust geviseerd."

  "De lagere regionen worden doelbewust geviseerd."

  De Tennis Integrity Unit, het onafhankelijke orgaan dat mogelijke matchfixing in het tennis onderzoekt, heeft in de eerste drie maanden van 2020 38 wedstrijdwaarschuwingen gekregen. Dat is bijna het dubbele van dezelfde periode in 2019.

  Met 21 "alerts" werd vorig jaar in het eerste kwartaal weliswaar een laagterecord geregistreerd sinds de start van de opmetingen in 2015, maar toch gaan de alarmbellen af nu het aantal op 38 ligt. 

   

  "De toename van het aantal gemelde wedstrijden in het eerste kwart van 2020 is een aanwijzing dat de lagere regionen van het professionele tennis doelbewust werden geviseerd door valsspelers, op een moment dat de sport vanwege de coronapandemie evolueerde richting een onderbreking", meldt de Tennis Integrity Unit.

   

  Van de 38 meldingen tussen januari en 22 maart waren er 6 afkomstig uit de Challengertour (het tweede niveau onder de ATP en WTA) en 32 uit het ITF-circuit (16 bij de mannen en 16 bij de vrouwen). De TIU legde in deze periode 3 spelers (Jonathan Kanar, Joao Olavo Soares de Souza en Patrick Keane) een effectieve sanctie op.

   

  Omdat de organisatie vreest dat het probleem nog groter zal worden wanneer het tennis herneemt, zal in samenwerking met de tennisbonden een informatiecampagne worden uitgewerkt om de spelers, officials en toernooidirecties bewust te maken van de problematiek.