Surprise van de Licentiecommissie: Standard op weg naar 2e amateurklasse?

  Donkere wolken boven Sclessin.

  De Licentiecommissie heeft zich niet mild getoond: topclub Standard heeft geen verlossend telefoontje ontvangen en grijpt naast een proflicentie. Onder meer het niet uitbetalen van tekengeld aan enkele spelers ligt aan de basis van deze beslissing. Standard gaat voor de beroepsprocedure bij het BAS.

  Het verdict voor Standard is bijzonder streng: het ontvangt geen licentie voor 1A, 1B en de eerste amateurklasse.

   

  De Licentiecommissie zet de Luikenaars terug naar de tweede amateurklasse met een puntenaftrek van 3 punten.

   

  Ook de Europese licentie wordt niet toegekend. De club kan wel in beroep gaan bij het BAS, dat voor 10 mei moet oordelen.

  Tekengeld, liquiditeit en stadion

  In de uitgebreide argumentatie verwijst de Licentiecommissie onder meer naar een gebrek aan bewijs van het betalen van de tekenpremies in februari 2020. Het gaat om een som van 1.044.027,6 euro die onder 8 spelers had moeten worden verdeeld.


  Daarnaast merkte de Licentiecommissie bij Standard op 31 december 2019 een negatief nettoresultaat van ruim 14 miljoen euro op in de voorgelegde cijfers.


  "Dat bedrag wordt enerzijds niet door voldoende fondsen gedekt. Anderzijds is er op basis van de cash flow-verklaringen een groot gebrek aan liquiditeit aangetoond", klinkt het in de evaluatie van het licentiedossier.     


  Ook de constructie van een nieuwe vennootschap die het stadion moet overkopen van de nv Standard de Liège, doet de wenkbrauwen fronsen. Die nieuwe nv Immobilière Standard de Liège, opgericht door voorzitter Bruno Venanzi en Rode Duivel Axel Witsel, betaalde 1,5 miljoen euro.


  Tegen 30 juni 2020 moet het volledige bedrag, zoals overeengekomen tussen beide nv's, betaald zijn. Maar de Licentiecommissie stelt zich vragen bij de solvabiliteit van de nieuwe nv. Die kon Standard onvoldoende aantonen.

  "We betwisten hevig deze oneerlijke beslissing"

  Standard aanvaardt het oordeel van de Licentiecommissie niet en zal zijn belangen verdedigen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

   

  De club verwijst naar de twistpunten van het tekengeld en het stadiondossier. "Het verkoopscompromis van het stadion, getekend op 31 maart, werd door de Licentiecommissie geïnterpreteerd als een simpel “project” terwijl het meegedeelde document de handtekeningen van kopers en verkopers bevatte en dit onherroepelijk werd vastgelegd voor alle partijen."

   

  "De club komt volledig in opstand tegen deze slechte interpretatie: het gaat wel degelijk over een verkoopscompromis van het stadion in de vereiste vorm."

   

  "Onze club betwist dan ook hevig deze oneerlijke beslissing en zal zijn belangen  verdedigen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport."