Deinze kan naar 1B springen, RWDM brandt nog een kaarsje

  De Licentiecommissie heeft de Belgische clubs niet gespaard in de toekenning van de licenties. Deinze en RWDM, afgelopen seizoen aan de slag in de eerste amateurklasse, kregen goed nieuws over een stijging naar 1B.

  Hoe de Belgische competities volgend seizoen samengesteld zullen zijn, is na het oordeel van de Licentiecommissie nog een flink stuk complexer geworden. Een overzicht van de beslissingen leest u op deze pagina.

   

  In 1A kregen 13 clubs goed nieuws, Standard, KV Oostende en Moeskroen vallen voorlopig uit de boot. In 1B ontvingen 4 clubs een licentie. Lokeren, Virton, Roeselare en Lommel blijven momenteel met lege handen achter.

   

  Het aantal clubs met een proflicentie in 1A en/of 1B staat dus op 17, maar Deinze en RWDM dikken dat totaal aan tot 19. Zij mogen - op papier - in 1B voetballen.

   

  5 clubs uit de eerste nationale amateurklasse vroegen een licentie aan voor deelname aan de Proximus League (1B). Het ging om KMSK Deinze (1e in de eindstand), Seraing (3e), RWDM (6e), Lierse Kempenzonen (13e) en La Louvière Centre (14e). Van die vijf kregen de Oost-Vlaamse kampioen en RWDM goed nieuws van de Licentiecommissie.     

   

  Deinze is daardoor zeker van promotie naar 1B, maar ook RWDM maakt nog kans om op te gaan naar de Proximus League. Dat heeft te maken met de beslissing om Lokeren, Roeselare, Virton en Lommel de 1B-licentie niet toe te kennen.

   

  Mocht een van die profclubs ook voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) naast het belangrijke kleinood grijpen, dan neemt RWDM de vrije plaats in 1B in.

   

  Ook Seraing behoudt een waterkans om te promoveren, want het probeert via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) nog een 1B-licentie te bemachtigen.

  Werkgroep van de Pro League

  Hoewel Deinze de promotie dus kan vieren, blijven er nog veel vraagtekens achter.

   

  Een werkgroep van de Pro League bestudeert door de gevolgen van het coronavirus hoe 1A en 1B volgend seizoen samengesteld zullen zijn, maar door de beslissingen van de Licentiecommissie is het niet uitgesloten dat ons competitielandschap een facelift zal ondergaan.

  Seraing en Patro Eisden Maasmechelen krijgen geen amateurlicentie

  Tot overmaat van ramp voor Seraing en ook voor collega-1e amateurclub Patro Eisden kregen die 2 ook geen licentie voor de nationale amateurklasse. Net als Sint-Eloois Winkel Sport en Tubeke.


  De Licentiecommissie kwam bij de beoordeling van het dossier van Patro Eisden tot de conclusie dat de bedrijfsvoorheffing niet betaald was en de Limburgers ook nog RSZ-bijdragen verschuldigd waren.


  Sint-Eloois Winkel en Seraing kregen geen licentie wegens achterstallige lonen. De problemen bij AFC Tubeke zijn net iets groter.


  In principe zakt het viertal naar de tweede amateurklasse, maar Patro Eisden en Seraing zegden dus al naar het BAS te zullen gaan.