Sporza Retro: U stemde weer massaal en koos voor Parijs-Roubaix van 2002

  Johan Museeuw feliciteert Tom Boonen met zijn derde plaats in 2002.

  Net zoals de voorbije weken kunt u zondag kijken naar Sporza Retro en dit keer is Parijs-Roubaix aan de beurt. U stemde massaal en bijna 40% van de stemmen gingen naar de editie van 2002, de 3e zege van Johan Museeuw. Bedankt om te stemmen en kijk zondag om 14.30u op Eén of op onze site.

  Uitslag van de poll:

  • 39% - 2002: Museeuw behaalt derde zege en ontdekt Tom Boonen
  • 32% - 2009: Boonen ontwijkt valpartij en slaat toe op Carrefour de l'Arbre
  • 8% - 2017: Van Avermaet wint zijn Monument bij afscheid van Boonen
  • 6% - 2016: Boonen steekt hand uit naar 5e zege, maar Hayman verrast
  • 5% - 1990: Eddy Planckaert wint na millimeterspurt tegen Bauer
  • 5% - 2011: Vansummeren beleeft zijn hoogdag in de hel
  • 3% - 2003: Van Petegem voert straf nummer op op Carrefour de l'Arbre
  • 2% - 1994: Museeuw en zijn "vrouwenfiets" botsen op sterke Tchmil

   

  Totaal aantal stemmen: 104.135

  Een zege van Roger De Vlaeminck of Eddy Merckx ontbreekt in dit rijtje, maar dat komt omdat we helaas geen integrale editie van Parijs-Roubaix uit de jaren 70 in het VRT-archief hebben. 

  1990: Eddy Planckaert wint na millimeterspurt tegen Steve Bauer

  Eddy Planckaert voelt in 1990 de pedalen niet en zet al een offensief op op meer dan 100 kilometer van de piste in Roubaix. Uiteindelijk valt de beslissing toch op die wielerpiste. In een hectische finale gooit Planckaert zijn fiets net iets sneller over de finish dan Steve Bauer. Het is het kleinste verschil ooit in Roubaix.

  1994: Johan Museeuw en zijn "vrouwenfiets" botsen op sterke Andrei Tchmil

  In een modderige Parijs-Roubaix heeft Johan Museeuw een speciale fiets van Bianchi ter beschikking. Maar die fiets is niet opgewassen tegen de elementen en dat houdt Museeuw tegen in zijn achtervolging op de ontsnapte Andrei Tchmil. Die laatste is beresterk en brengt een lange solo tot een goed einde.

  2002: De ontdekking van Tom Boonen en de derde van Johan Museeuw

  In een heroïsche editie van Parijs-Roubaix toont Johan Museeuw zijn meesterschap door iedereen zijn wil op te leggen en solo aan te komen in Roubaix. Maar achter de meester toont Tom Boonen zijn onmiskenbaar talent: vanuit de vroege vlucht eindigt hij als derde op het podium.

  2003: Peter Van Petegem wint week na Ronde ook in Roubaix

  Peter Van Petegem is een week na zijn triomf in de Ronde van Vlaanderen ook topfavoriet in Parijs-Roubaix. Maar in de finale lijken Pieri en Jekimov gaan vliegen. Tot Van Petegem uitpakt met een geweldige versnelling op Carrefour de l'Arbre en in één ruk naar de koplopers rijdt.

  2009: Tom Boonen ontwijkt valpartij en rijdt iedereen los op Carrefour de l'Arbre

  Tom Boonen heeft net als Roger De Vlaeminck 4 keer Parijs-Roubaix op zijn erelijst staan. De spectaculairste is wellicht die van 2009. In een spannende finale valt de beslissing op Carrefour de l'Arbre. Onder druk gaat de helft van de kopgroep tegen de grond en is niemand opgewassen tegen Boonen.

  2011: Johan Vansummeren beleeft zijn hoogdag in de Hel van het Noorden

  In 2011 kijkt iedereen naar topfavoriet Fabian Cancellara, maar die wordt als een schaduw op de huid gezeten door wereldkampioen Thor Hushovd. Daar profiteert Johan Vansummeren van. Alle puzzelstukjes vallen in elkaar voor de Belg en zelfs een leegloper op weg naar de piste kan hem niet deren.

  2016: Verrassende Mathew Hayman houdt Boonen van zijn vijfde zege

  In 2016 krijgen de wielerliefhebbers een koers om duimen en vingers bij af te likken. Tom Boonen steekt de hand uit naar zijn vijfde overwinning, maar in de sprint op de piste in Roubaix verrast Mathew Hayman iedereen.

  2017: Greg Van Avermaet wint zijn eerste Monument bij afscheid van Boonen

  In 2017 staat alles in teken van het afscheid van Tom Boonen. Ondanks sterk aanvalswerk onderweg speelt Boonen geen rol in de diepe finale. Peter Sagan wordt dan weer genekt door enkele lekke banden. Dat maakt allemaal de rekening niet van Greg Van Avermaet die de koers naar zijn hand zet.