Grace Verbeke won 10 jaar geleden de Ronde: "Op mijn 26e was mijn lichaam op"

  Grace Verbeke ruilde de koers voor het onderwijs.

  Er is leven na de koers. Voor de coronacrisis zochten we oud-renners op in hun nieuwe werkomgeving. Vandaag komt Grace Verbeke (35) aan bod, in 2010 winnares van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

  Over de Ronde: "50 euro winstpremie van de ploeg"

  Grace Verbeke is voorlopig nog altijd de enige Belgische winnares van de Ronde van Vlaanderen. In 2010 bleef de Lotto-renster kleppers voor zoals Marianne Vos (2e), Kirsten Wild (3e), Emma Johansson (4e), Chantal Blaak (6e) en Annemiek van Vleuten (10e).

   

  "Ik ben nog altijd verrast dat vreemden me aanspreken over die zege in de Ronde", zegt Verbeke. "Zelf denk ik nauwelijks nog terug aan die overwinning. Mijn trofee staat in het Centrum Ronde van Vlaanderen, in Oudenaarde. En de podiumfoto hangt ook nergens uit in mijn huis."

   

  Of ze financieel beter geworden is van die zege in de Ronde? "Toen ik de Ronde won, kreeg ik 1.000 euro prijzengeld die we moesten verdelen onder 6 rensters. Van de ploeg kreeg ik een winstpremie van 50 euro."

   

  "Maar ik heb nooit gekoerst om rijk of bekend te worden. Ik wou vooral hard "stoempen", met mijn benen spreken. Ik ergerde me soms wel aan vrouwen die zelf de aandacht opzochten. Ze droegen roze koerssokken en zaten met veel make-up op de fiets. Ik koerste enkel voor het sportieve."

  VIDEO: Zo won Verbeke de Ronde van Vlaanderen in 2010

  "Ik had mezelf te veel uitgehongerd voor het WK"

  Een half jaar na haar zege in de Ronde wou Grace Verbeke toeslaan op het WK in Geelong (Australië). "Ik ging vooraf voor het podium, maar uiteindelijk reed ik een heel slechte wedstrijd."

   

  Verbeke eindigde op dat WK 6e. "Ik had mezelf te veel uitgehongerd in de maanden voor het WK. Ik stond veel te scherp. Het was een wonder dat ik nog 6e ben geëindigd."

   

  Een jaar later, in 2011, luidde een trainingsongeval het einde van haar carrière in. "Toen ik de baan overstak, werd ik opgeschept door een takelwagen. Ik hield er een hersenschudding en een verbrijzelde kaak aan over. En ik had lange tijd geen gevoel in mijn linkerneusvleugel."

   

  "Dat trainingsongeval was eigenlijk de druppel. Ik was al het hele seizoen aan het sukkelen met een vermoeidheidsvirus. Op mijn 26e was mijn lichaam op."

  Verbeke eindigde in 2010 zesde op het WK in Geelong.

  Over haar huidige job: "Leerlingen moeten thuis opdrachten filmen"

  Verbeke ging na haar wielercarrière werken voor het leger en maakte in 2014 een comeback. "Maar daarna werd mijn kinderwens alsmaar groter. Ik ben ondertussen mama van 2 zoontjes."

   

  En ook op haar huidige job werkt Verbeke met jongeren, als onderwijzeres. "Ik geef onder meer LO en opvoedkunde aan leerlingen uit de 2e en 3e graad in het Atlas Atheneum in Gistel."

   

  "Na de Paasvakantie begin ik online les te geven. Voor LO, bijvoorbeeld, zullen mijn leerlingen opdrachten krijgen die ze moeten filmen."

   

  Zelf is Verbeke ook nog altijd actief bezig met sport. "Ik vul mijn winter met beachraces. Die duren anderhalf uur, de ideale winterhobby. In België heb ik in de beachraces te weinig tegenstand. Als ik in Nederland wedstrijden rijd, heb ik wel concurrentie."

   

  "Ik heb geen spijt dat ik al vrij jong gestopt ben met koersen op de weg. Maar ik had wel dolgraag wedstrijden gereden zoals de Strade Bianche, de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik. Die koersen waren er in mijn tijd nog niet voor de vrouwen."

  VIDEO: Grace Verbeke staat voor de klas (voor de coronacrisis)

  Er is leven na de koers
  1. Roy Sentjens Legt kunstgazons aan
  2. Fabien De Waele Plaatst sectionale poorten
  3. Kevin Van Impe Ruitenwasser
  4. Grace Verbeke Leerkracht