VS-aanklagers leggen fraude bloot bij toewijzing WK 2018 en 2022

  Toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter met vertegenwoordigers van Qatar en Rusland in december 2010 bij de toekenning van de WK's.

  Amerikaanse aanklagers hebben gisteren na grootschalig onderzoek enkele toenmalige leden van het Uitvoerend Comité van de wereldbond FIFA beschuldigd van steekpenningen te hebben ontvangen voor de toekenning van de WK's 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Ook enkele tv-bonzen hebben boter op het hoofd. 

  Al meteen bij de stemming begin december 2010 over de organiserende landen van de Wereldbekers van 2018 en 2022 was duidelijk dat er iets vreemds aan de hand was. Met Rusland en Qatar wonnen de outsiders.

   

  Voor de organisatie van het WK 2018 waren naast Rusland ook Engeland en de duo's  Spanje-Portugal en België-Nederland kandidaat. Voor het WK 2022 waagden naast Qatar, de VS, Japan, Zuid-Korea en Australië hun kans. Uiteindelijk kwamen die decemberavond in Zürich verrassend Rusland en Qatar uit de bus.

   

  Het Amerikaanse, Zwitserse en Franse gerecht startten vrijwel meteen corruptieonderzoeken op, die in mei 2015 nog een extra piment kregen met een financiële fraudebom onder de werking van de FIFA. Heel wat topbestuurders kregen en deden illegale betalingen. Het kostte FIFA-voorzitter Sepp Blatter zijn kop.

   

  Het was de voorbije jaren ook al duidelijk dat er gesjoemeld was bij de bewuste stemming. De Amerikanen kwamen gisteren met hun bevindingen. "Voormalig Braziliaans bondsvoorzitter Ricardo Teixeira en voormalig CONMEBOL-voorzitter Nicolas Leoz ontvingen steekpenningen in ruil voor hun stem op Qatar, terwijl voormalig CONCACAF-voorzitter Jack Warner 5 miljoen dollar ontving in ruil voor een stem op Rusland", zo klinkt het in de aanklacht. "Rafael Salguero, voorzitter van de Guatemalteekse bond, kreeg daarvoor 1 miljoen dollar."

  Ook fraude bij uitzendrechten

  Niet alleen de toekenning van de organisatie, maar ook die van de uitzendrechten voor de 2 eindrondes was het voorwerp van onderzoek. Dat resulteerde eveneens in een hoop aanklachten. 


  Twee voormalige topmannen van het mediabedrijf 21st Century Fox Inc worden aangeklaagd. Hernan Lopez en Carlos Martinez worden verdacht van fraude en witwassen. Ook oud-directeur Gerard Romy van het Spaanse mediabedrijf Imagina Media Audiovisual SL moet zich binnenkort verantwoorden, net als de leiding van een sportmarketingbedrijf uit Uruguay.

  Rusland: "We begrijpen niet waarover het gaat"

  De reactie van Rusland liet niet lang op zich wachten. "We hebben de artikels gelezen in de media en we begrijpen niet waarover het gaat", zegt Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov.

   

  "Rusland heeft op een wettelijke manier het recht gekregen om het WK te ontvangen. We ontkennen categoriek dat dat op een corrupte manier gebeurd is."