Sporza's coronatips met Dirk Gerlo: "Ontspannen met John Le Carré"

  Dirk Gerlo heeft enkele opvallende Netflix-suggesties.

  Omdat de verveling hier en daar begint toe te slaan, geven de Sporza-gezichten tijdens de paasvakantie hun tips om de tijd op een nuttige manier te doden. Wat moet je lezen? Waarnaar moet je luisteren? En wat moet je bekijken? Vandaag: de tips van Dirk Gerlo.

  Boeken

  • Alles van Ildefonso Falcones: een Barcelonees advocaat die historische romans schrijft over het Spanje van vroeger, vaak met een hoofdrol voor Barcelona. In september komt zijn 5e roman in Nederlandse vertaling uit: 'De schilder van Barcelona'. Lezers die houden van de historische romans van Ken Follett zullen ook genieten van Falcones.

   

  • Alles van Julian Barnes: ik heb Barnes in de jaren 80 leren kennen met zijn 'Flauberts papegaai'. Vorige zomer heb ik ook nog enorm genoten van 'The only story', het verhaal van een eerste dramatische liefde van een jonge kerel die verliefd wordt op een oudere vrouw. Er is een kleine link met tennis zowaar.

   

  • 'Agent running in the field' (John Le Carré): voor als je echt eens wil ontspannen, de laatste van John Le Carré, 88 jaar ondertussen! Een spionageverhaal, maar ook Brexit en Trump komen ter sprake.

  Film/tv

  • "Barry Lyndon" (Stanley Kubrick): een boefje werkt zich in het midden van de 18e eeuw op tot edelman. Fenomenaal camerawerk, met de muziek van Mozart en Händel als begeleiding. Als je deze film 45 jaar na datum bekijkt, dan sta je versteld van het trage tempo. Dat zou nu absoluut niet meer mogelijk zijn.

   

  • "El dia menos pensado" (Netflix): documentaire over Movistar in 2019. Prima relaas van hoe het er achter de schermen aan toegaat. Opvallend hoe vrijuit de renners en hun begeleiders praten.

   

  • Ironman 1996 (NBC, te vinden op YouTube): documentaire over de Ironman van dat jaar, met de overwinningen van Luc Van Lierde en Paula Newby-Fraser.

   

  • "One day in July" (YouTube): de finale van Wimbledon en van het WK cricket, samengebald in 12 minuten.

   

  • "Lorena, la de pies ligeros" (Netflix): documentaire over de bijzondere ultraloopster Lorena Ramirez, lid van de Mexicaanse Raramuri-stam, die loopt op sandalen en in traditionele kledij. Een fenomeen in Mexico.

   

  • El Embarcadero (Play More): met Alvaro Morte, die ook de rol van ‘el profesor’ speelt in "La casa de papel". De reeks is ook geschreven door Alex Pina van de ‘Casa. Het dubbelleven van Oscar, zijn mysterieuze overlijden en zijn twee liefdes die uitzoeken hoe hij gestorven is.