Van Bronckhorst, coach van Dembélé in China: "Het is de omgekeerde wereld"

  Ex-Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst.

  Voetbaltrainers hebben in deze coronatijden weinig om handen, al kunnen hun collega's in China de draad stilaan weer oppikken. Giovanni van Bronckhorst tekende begin januari een contract bij het Chinese Guangzhou R&F, net toen de coronacrisis daar uitbrak. Enkele maanden later is hij min of meer klaar om zijn takenpakket uit te voeren.

  Guangzhou R&F is de Chinese club van Mousa Dembélé. Er wordt in China uiteraard al een hele poos niet meer gevoetbald, maar het begint er toch zoetjesaan te kriebelen.

   

  Giovanni van Bronckhorst (45) maakt zich klaar voor zijn eerste hoofdstukken bij de club van Dembélé. "Toen ik net na de jaarwisseling officieel tekende bij Guangzhou R&F, waren er wel mensen die zeiden ‘doe voorzichtig’. Maar nu is het de omgekeerde wereld", zegt de Nederlandse ex-international in een uitgebreid gesprek met AD.

   

  "In China komt het leven echt weer op gang. Eerst maakten mijn vrienden en familie zich zorgen om mij hier in China. Nu is het eerder andersom, ik kijk bezorgd hoe het virus zich in Europa verspreidt. Gelukkig is mijn familie gezond, maar helaas kunnen we dat niet over iedereen zeggen."

   

  "Overal vragen ze wel om je lichaamstemperatuur op te laten nemen. Verder is alles hier open. We trainen weer, de vraag is wel wanneer we kunnen spelen. Dat zou weleens eind mei kunnen worden."

   

  Van Bronckhorst pendelde de afgelopen maanden tussen Nederland, Dubai (waar zijn club trainde) en China. "We bereiden ons voor op de start van de competitie. Er is wel een probleem, want als je naar alle clubs kijkt, dan ontbreken er nog zo’n 35 spelers. Die moeten wachten tot ze China weer in mogen.’’

  We trainen weer, de vraag is wel wanneer we kunnen spelen. Dat zou weleens eind mei kunnen worden.

  Giovanni van Bronckhorst in China

  "In China is hopelijk de laatste fase ingegaan"

  Het Chinese avontuur van Van Bronckhorst kent alleszins een valse start. "Wie had nou kunnen denken dat de hele wereld plat zou komen te liggen door het virus? Iedereen heeft er last van."

   

  "Waar ik nu ook had gezeten, het coronavirus had het dagelijkse leven bepaald. Zoals het virus ook bepaalt wanneer alles weer normaal is. In China is hopelijk de laatste fase ingegaan. In Europa is er volop stress over hoe en wanneer de competities nog uit te spelen."

   

  "Dat is hier anders, want we moeten nog aan het seizoen beginnen. Dat neemt de druk die nu wel in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en ook Nederland heerst, hier weg."

   

  "Een week later of twee weken later starten, het is geen onoverkomelijk probleem. En ook de hitte is dat niet. Ze doen het hier toch al zo dat de warme streken in de zomer weinig thuis spelen, dat doen die ploegen als de temperatuur nog aangenaam is. En andersom."