"Coucke ligt voortdurend onder vuur, dat is niet leuk voor hem én niet goed voor Anderlecht"

  CEO Karel Van Eetvelt en speler-bezieler Vincent Kompany.

  Na een woelig voetbalseizoen dat tot een abrupt einde is gekomen door het coronavirus hebben de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt en aanvoerder Vincent Kompany, de bezieler van het project bij de Belgische recordkampioen, voor het eerst samen gesproken. Heel wat thema's kwamen aan bod in een uitgebreid gesprek op de website van de club. 

  Van Eetvelt begon op 1 april officieel aan zijn job bij Anderlecht, al was hij de voorbije weken ook al actief. De ex-topman van Febelfin wil liefst volgend seizoen een competitie met 18 ploegen én dat de komende 3 jaar de Europees spelende clubs die inkomsten verdelen met de rest.

  Wat Van Eetvelt en Kompany over alle andere zaken te zeggen hadden, leest u hieronder.

  • Van Eetvelt: "Het stoort me dat het nu overkomt alsof RSCA ten koste van alles voort wou voetballen. Het was gewoon slimmer geweest om rekening te houden met de internationale voetbalcontext."
  • Van Eetvelt: "Op korte termijn zal Marc als voorzitter van RSCA nooit goed kunnen doen. Hij wil in de toekomst een ceremoniële voorzitter zijn, die op de achtergrond blijft."
  • Kompany: "Ik heb als prille tiener nog in de rij gestaan om een handtekening van Pär te krijgen. Voor mij was zijn ontslag moeilijk."
  • Van Eetvelt: "Het is keihard, RSCA leefde de voorbije jaren serieus boven zijn stand. Het aantal mensen dat we in de voorbije jaren hebben aangetrokken om er vervolgens weer afscheid van te nemen, is niet meer te tellen."
  • Kompany: "We zullen het nooit weten, maar ik ben ervan overtuigd dat we op weg waren naar Europees voetbal."

  Van Eetvelt: "Het leek ons geen goed idee om als eerste de stekker eruit te trekken"

  Vorige week besliste de Pro League de competitie in ons land te beëindigen, maar de week ervoor leek het op een woelige Pro League-vergadering nog alsof Anderlecht toch wou voetballen. Marc Coucke zou zijn weggelachen.

   

  Van Eetvelt blikt even terug: "Ik was er niet bij in die bewuste vergadering van de Pro League en net als de journalisten heb ik alles ook maar uit 2e hand. Het ging er erg emotioneel aan toe, heb ik begrepen. Marc en Vincent Mannaert (CEO van Club, red) hebben blijkbaar van alles naar elkaar geroepen."

   

  "Ik twijfel er niet aan dat iedereen daar met de beste bedoelingen zit en het is niet abnormaal dat het er in zo’n crisisvergadering hevig aan toe gaat. De visie van Anderlecht was duidelijk. We wilden geen overhaaste beslissing en hebben van bij het begin aangedrongen op een objectief debat waarin eerst alle gevolgen van de huidige competitie stopzetten zouden bekeken worden."

   

  "De reactie van de UEFA bijvoorbeeld stond in de sterren geschreven. De Pro League had een hoop gedoe kunnen vermijden door eerst grondig het huiswerk te doen."

   

  "Het stoort me dat het nu overkomt alsof RSCA ten koste van alles verder wou voetballen. Het was gewoon slimmer geweest om rekening te houden met de internationale voetbalcontext. We zijn een klein voetballand, het is al niet makkelijk voor het Belgische voetbal om te midden van de miljarden van de grote liga’s te overleven. Het leek ons geen goed idee om er als eerste de stekker uit te trekken."

  Van Eetvelt vervangt Coucke in Pro League

  Het is geen toeval dat Van Eetvelt en Kompany nu samen naar buiten treden. “Het is geen geheim dat Marc (Coucke, red) constant onder vuur ligt de laatste weken als het over Anderlecht gaat. Dat is absoluut niet leuk voor de mens Marc Coucke. Ook voor Anderlecht is dat geen goede zaak."

   

  "Zijn overname van RSCA is tot nu toe geen succes, maar nu lijkt het alsof Coucke verantwoordelijk is voor alles wat fout loopt op Anderlecht. Op korte termijn zal Marc als voorzitter van RSCA nooit goed kunnen doen, en dat beseft hij. Bij mijn aanstelling heeft hij duidelijk aangegeven dat hij in de toekomst een ceremoniële voorzitter wil zijn, die op de achtergrond blijft. Hij heeft mij als CEO verregaande bevoegdheden gegeven."

   

  "Daarom heb ik nu beslist met Vincent om onze visie duidelijk weer te geven en mensen die in het oog van de storm gekomen zijn, uit de wind te zetten. Dat Coucke geen fan zou zijn van de visie van Kompany? Dat is nonsens."

   

  Van Eetvelt zal ook Coucke vervangen in de Pro League. “Marc is het daarmee eens. Maar als de Pro League vindt dat ik geen goede kandidaat ben, dan zal ik in juni niet verkozen worden.”

  Het is geen geheim dat Marc constant onder vuur ligt de laatste weken als het over Anderlecht gaat. Dat is absoluut niet leuk voor de mens Marc Coucke. Ook voor Anderlecht is dat geen goede zaak

  Karel Van Eetvelt

  Van Eetvelt en Kompany in koor: "Club is terechte kampioen"

  Ondertussen is er het advies om de Belgische JPL definitief stop te zetten met Club Brugge als kampioen. Van Eetvelt: “Elke voetballiefhebber voelt aan dat Club Brugge de terechte kampioen is. Ik heb Vincent Mannaert meteen felicitaties gestuurd en dat heeft hij geapprecieerd."

   

  "De beslissing om de Jupiler Pro League te stoppen is genomen en RSCA respecteert die. We hebben ze ook mee gesteund in de Pro League. Meer nog, het is onze ambitie om met het Belgische voetbal zo goed mogelijk uit de coronacrisis te komen."

   

  "Om te beginnen zal Michael Verschueren de beslissing van de Jupiler Pro League bij zijn collega’s van de ECA met alle goeie argumenten verdedigen. De UEFA heeft geen juridische grond om Belgische clubs uit de Europese bekers te weren."

   

  "Elk land heeft zijn eigen dynamiek om met dit soort crisissituaties om te gaan. Wij gaan de landen die erop hopen om de competitie nog wel af te werken, niet de les spellen, maar wij gaan wel de Belgische beslissing verdedigen."

   

  "Voor wie er mocht aan twijfelen, Michael Verschueren zal een waardige pleitbezorger van het Belgische standpunt zijn.”

   

  Kompany beaamt: “Natuurlijk is Brugge de terechte kampioen en hoed af voor het werk van Philippe Clement, maar ik zeg tegen onze fans en onze spelers dat wij met niemand in competitie zijn. Anderlecht moet alleen de competitie met zichzelf aangaan, wij moeten zelf weer beter worden."

   

  "RSCA heeft 34 landstitels en het is mijn ambitie om op termijn één van de betere ploegen te worden die Anderlecht ooit heeft gehad. Als we de competitie met onszelf winnen, komen we automatisch weer op de plaats waar we horen.”

  Voor wie er mocht aan twijfelen, Michael Verschueren zal een waardige pleitbezorger van het Belgische standpunt zijn bij de ECA.

  Karel Van Eetvelt

  Kompany: "Voor mij was vertrek van Zetterberg een moeilijk moment"

  Alsof de voorbije weken nog niet woelig genoeg waren, was er in Anderlecht nog het ontslag van Pär Zetterberg  “Ik ben enorm geschrokken van de perceptie die gecreëerd werd", vertelt Van Eetvelt. "Ik heb moeten ervaren hoe in het voetbal de emotie het volledig kan overnemen. Objectief gezien was er voor Pär geen toekomst in de club. Om dan iemand royaal te vergoeden omdat hij een iconische speler is, dat kan je onmogelijk volhouden."

   

  "Het afscheidsgesprek was niet makkelijk. Ik heb altijd opgekeken naar Pär en plots moest ik hem een moeilijke boodschap brengen. Toch was het een open gesprek met wederzijds respect en begrip. Maar een kwartier later stond het al in de pers en toen gingen alle poppen aan het dansen. Voor mij was het duur leergeld, maar drie weken later sta ik nog altijd achter de beslissing.” Had corona er iets mee te maken? “Dat was heel slecht gecommuniceerd van onze kant, want dat klopt niet."

   

  Vincent Kompany: “Voor mij was het afscheid van Pär een moeilijk moment. Toen ik debuteerde op mijn 17 was Pär kapitein en ik keek naar hem op. Ik heb als prille tiener nog in de rij gestaan om een handtekening van Pär te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat we nu in een transitieperiode zitten op weg naar een moderner en sterker Anderlecht, en dan kan het niet anders dan dat er soms bikkelharde beslissingen moeten worden genomen. Die beslissingen nemen we samen en iedereen in de club weet ook dat ik die beslissingen intern verdedig.”

  "Anderlecht leefde de voorbije jaren serieus boven zijn stand"

  En dan was er ook nog het licentiedossier. Daar kwam de financiële situatie nog eens aan bod. "In de club is er een enorme schuld opgebouwd en die moet op korte en op middellange termijn opgelost. De coronacrisis drukt ons nog meer met de neus op de feiten, en de impact op de binnenlandse markt zal wellicht lang doorspelen. Net van die binnenlandse markt moeten wij leven."

   

  "Het is keihard, RSCA leefde de voorbije jaren serieus boven zijn stand en dat kan geen enkel bedrijf volhouden. Het aantal mensen dat we in de voorbije jaren hebben aangetrokken om er vervolgens weer afscheid van te nemen, is niet meer te tellen. En nog zitten we met een staf en een spelerskern die veel te groot is. Die aanpak moeten we volledig ombuigen. Het wordt een grote uitdaging om in het sportieve een realistisch financieel beleid te voeren en tegelijk toch een sterke ploeg op de been brengen. Dat zal op een creatieve manier moeten gebeuren, en niet langer op de oude manier waar altijd de perceptie werd gewekt dat er van alles mogelijk was."

   

  "De oplossing ligt binnen de club, er is veel talent en we moeten opnieuw durven uitgaan van de eigen kracht. Anderlecht heeft nog altijd een groot commercieel potentieel, groter dan elke andere Belgische club. Om dat beter te benutten moeten we onze klasse en onze fierheid terugvinden, die is een beetje weg.”

  We zullen het uiteraard nooit weten, maar ik ben ervan overtuigd dat we toch op weg waren naar Europees voetbal. 

  Vincent Kompany

  Vincent Kompany: “De financiële problemen zie ik als een opportuniteit. Ze verplichten ons om radicale keuzes te maken. Ik ben op Anderlecht sinds mijn 6e, heb mooie en minder mooie jaren gekend, maar RSCA was al lang op weg naar de middelmaat. Het was gewoon een kwestie van tijd vooraleer we in deze positie terecht gingen komen. Ik merk aan de nieuwe mensen dat ze bereid zijn om met bescheiden middelen de club weer op te bouwen."


  "We gaan aanvallend blijven voetballen, met de inbreng van de eigen jeugd. Vergeet niet dat we intussen al een hele weg hebben afgelegd. Als je ziet hoe moeilijk we het in het begin van het seizoen hadden om met onze jeugdige ploeg punten te pakken, en hoe sterk we in de laatste weken naar voren kwamen, daar valt niet naast te kijken. We zullen het uiteraard nooit weten, maar ik ben ervan overtuigd dat we toch op weg waren naar Europees voetbal. We willen er zo snel mogelijk voor zorgen dat we achter de schermen een moderne club worden, die opnieuw voor lange termijn de top kan spelen."


  "Dat wordt de belangrijkste uitdaging. Gelukkig kunnen we rekenen op onze supporters. Hoe loyaal die zijn, daar heb ik geen woorden voor. Waasland-Beveren uit, Eupen thuis, Genk uit toen we verloren, een halfuur na de match waren de fans nog aan het zingen. Het is nu wij tegen de rest van de wereld."