Serie A-clubs bereiken akkoord: spelers leveren tot 1/3e van bruto jaarloon in

  De Lega Serie A, organisator van de Italiaanse hoogste voetbalklasse, heeft een salarisverminderingen voor alle spelers goedgekeurd. De beslissing werd unaniem genomen, met uitzondering van landskampioen Juventus, waar er eerder al een geldig akkoord gevonden werd met de spelers. Maar de spelersvakbond ziet het voorstel niet zitten.

  De Serie A ligt al sinds 9 maart stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat begint ook financieel op de clubs te wegen. Dit akkoord moet daar deels een oplossing voor bieden.

   

  Het akkoord voorziet een vermindering met een derde van het jaarlijkse brutosalaris in geval van een definitieve stopzetting van het seizoen. Als de competitie toch nog hervat kan worden, gaat het om een zesde van het jaarlijkse brutosalaris.

   

  De beslissing werd unaniem genomen, met uitzondering van landskampioen en competitieleider Juventus, waar er eerder al een geldig akkoord gevonden werd met de spelers. De clubs zijn dus al akkoord, nu moeten er nog individuele akkoorden getekend worden tussen clubs en spelers, die dus twee tot vier maanden van hun jaarsalaris laten vallen.   

  Spelersvakbond beschouwt beslissing als onontvankelijk

  De spelersvakbond reageerde verbitterd na de bekendmaking van de beslissing. "Het is verontrustend dat de clubs van de Serie A een vergadering beleggen om uit te leggen dat ze de spelerslonen niet zullen betalen, terwijl ze voordien hebben zitten onderhandelen met de voetballers, op zoek naar een gezamenlijk akkoord", vertelde Damiano Tommasi, voorzitter van de spelersvakbond AIC.

   

  De voormalige voetballer van AS Roma heeft het gevoel dat de Lega de spelers in een slecht daglicht probeert te stellen. "We moeten nadenken over de geloofwaardigheid van diegenen die het voetbal in deze moeilijke momenten moeten besturen", klinkt het in een mededeling. "Diezelfde voorzitters hebben wedstrijden toegelaten tot 8 maart en trainingen tot half maart. Wij beschouwen deze beslissing dan ook als onontvankelijk."