Wereldvoetbalbond wil transfers uitstellen om competities te kunnen afwerken

  Moet Dries Mertens wat langer wachten op een transfer? Of blijft hij in Napels?

  De werkgroep van de Wereldvoetbalbond FIFA die oplossingen moet zoeken voor de gevolgen van de coronacrisis op het voetbal, heeft een reeks aanbevelingen klaar met betrekking tot het invoeren van tijdelijke transferregels. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de werkgroep dat persagentschap Belga kon inkijken.

  "Huidige clubs krijgen voorrang"

  Aangezien momenteel zowat alle competities wereldwijd stilliggen en heel wat nationale bonden het huidige seizoen toch nog willen afmaken, is het meer dan waarschijnlijk dat dit moet gebeuren na 30 juni, waardoor er een impact is op de start van de transferperiode en het nieuwe seizoen. Heel wat spelerscontracten en huurovereenkomsten lopen af op 30 juni en op 1 juli staan er al wat transfers geprogrammeerd.


  Om een conflict te vermijden, heeft de FIFA-werkgroep een reeks maatregelen geformuleerd: "Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler, opdat die club het seizoen zou kunnen afmaken met de initiële spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen. Ook betalingen zullen verschoven worden naar de nieuwe startdatum van het seizoen of de transferperiode."


  Officieel heeft de FIFA de aanbevelingen nog niet gecommuniceerd. Vrijdag werd door de werkgroep aanbevolen om alle internationale wedstrijden in de maand juni uit te stellen. De FIFA benadrukte dat de gezondheid bij de reeks beslissingen "steeds de hoogste prioriteit genoot".

  "Raden aan om seizoen te verlengen"

  De Europese voetbalbond UEFA besloot woensdag al haar interlandbreak in juni op te schorten. De nationale competities krijgen daardoor de kans tot 3 augustus door te gaan en ook de FIFA lijkt daarvoor het licht op groen te zullen zetten. "De werkgroep raadt dan ook aan de verzoeken van nationale bonden om het huidige seizoen te verlengen, goed te keuren", klinkt het.


  In ons land zijn ze de dat niet van plan. De vereniging van profclubs adviseert om het huidige seizoen stop te zetten, in het belang van de nationale gezondheid.

  Lees ook: