Waasland-Beveren is niet gediend met kritiek op technische werkloosheid

  "Zonder uitzonderlijke maatregelen bestaat Waasland-Beveren morgen niet meer."

  Het bestuur van Waasland-Beveren is niet blij met de kritiek die de club krijgt nu het zijn spelers en technische staf op technische werkloosheid heeft gezet. "Als je woning in brand staat, ben je dan gediend met commentaar van mensen aan de zijlijn die kritiek geven op hoe je de brand gaat blussen?"

  Waasland-Beveren liet woensdag 1 april weten dat het zijn spelers en leden van de technische staf op technische werkloosheid zet.

   

  Dat kwam de club op veel kritiek te staan, want nu doet ze voor die spelers een beroep op de sociale zekerheid, waar ze in vergelijking met een normale werknemer bijna niet aan bijdraagt.

   

  De scherpe reacties van de buitenwereld hebben de Waaslanders duidelijk geraakt. In een lange argumentatie bijt de club van zich af.

   

  "Laat het duidelijk zijn: zonder uitzonderlijke maatregelen bestaat onze club morgen niet meer", zegt Waasland-Beveren.

   

  "Hoewel het broodnodig is, merken we uit verschillende hoeken dat er kritiek wordt gegeven op onze club. Men is echter niet op de hoogte van de cijfers of andere feiten. Dat het niet de meest populaire beslissing is, daar zijn we ons van bewust."

   

  "Maar als je woning in brand staat, ben je dan gediend met commentaar van mensen aan de zijlijn die kritiek geven op hoe je de brand gaat blussen? De beste stuurlui staan aan wal."

   

  Slechts 24 van de 88 werknemers die ze in dienst heeft, zijn spelers, zegt de club. Voor de rest betaalt de club wel "normale" sociale bijdragen, klinkt het.

   

  "Onze club heeft berekend dat de steun die we vragen voor deze 24 (spelers, red) overeenkomt met 39.514 euro per volledige maand als we een beroep doen op technische werkeloosheid wegens overmacht."

   

  "Vandaag is er slechts overmacht tot 19 april 2020. Door deze maatregel komt de grootste bijdrage in de crisis van de spelers zelf."

   

  Als de regering zou beslissen om de crisismaatregelen te verlengen, zal dit bedrag uiteraard oplopen.

  Hoewel het broodnodig is, merken we uit verschillende hoeken dat er kritiek wordt gegeven op onze club. Men is echter niet op de hoogte van de cijfers of andere feiten.

  "We betalen belastingen op onze winsten"

  Waasland-Beveren zette zijn medewerkers al op 17 maart op technische werkloosheid. 14 dagen later vindt de club dat niet langer solidair.

   

  "Het zou niet goed zijn om deze mensen wel op technische werkloosheid te zetten en onze spelers en technische staf niet."

   

  Een andere manier om de spelers te laten bijdragen ziet de club niet goed aflopen: "We zien hoe moeizaam de discussie verloopt in andere clubs waar gedreigd wordt om spelers, technische staf en medewerkers op technische werkloosheid te zetten om loontoegevingen te krijgen."

   

  Tot slot wijst de club erop dat ze meer te bieden heeft aan de samenleving dan enkel een financiële bijdrage en vindt ze dat misschien wel de foute discussie wordt gevoerd.

   

  "Aangezien we steeds trachten om winstgevend te zijn, betalen we ook belastingen op onze winsten. Misschien is de discussie om rendabel voetbal te brengen maatschappelijk veel relevanter dan onze beslissing om spelers op technische werkeloosheid te zetten."