Naesen "blikt vooruit" op Ronde 2017: "Word nog vaak aan die val herinnerd"

  Naesen: "Ik heb frame per frame bestudeerd wat er is misgelopen."

  Vanmiddag zenden we op Eén en sporza.be een nieuwe voorjaarsklassieker uit de "oude doos" uit. Jullie kozen voor de Ronde van Vlaanderen van 2017. De Ronde van Gilbert, maar toch ook wel van de val van de favorieten Sagan, Van Avermaet en Naesen.Naesen haalt in de podcast van De Rode Lantaarn herinneringen op aan die wedstrijd.

  2017 was het jaar van de grote doorbraak voor Oliver Naesen. "Die Ronde was eigenlijk de eerste klassieker waar ik meedeed voor de overwinning", herinnert Naesen zich bij de jongens van De Rode Lantaarn.

   

  "Ik stond aan de start met het gevoel dat er maar 4 renners konden winnen: Greg (Van Avermaet), Sagan, Phil (Gilbert) en ik. Ik stond daar bijna euforisch."

   

  De uiteindelijke beslissing viel al op de Muur van Geraardsbergen op 100 kilometer van de finish. "Daar reed een groep van 20 renners met onder meer Boonen en Phil weg. Dat was ambetant, maar ik dacht altijd dat als de winnaar vooraan zat, we die toch nog zeker zouden terugzien. Maar toen we weer bij die groep kwamen, was Phil al weg."

   

  Uiteindelijk knabbelden Sagan, Van Avermaet en Naesen beetje bij beetje van de achterstand af. Op de Oude Kwaremont leken ze de sprong naar voren te maken. Tot het misging. "Er gaan geen 10 dagen voorbij of ik word op de sociale media getagd in een foto of video van die val."

   

  "Ik heb het al eens frame per frame onderzocht en het komt omdat Sagan - die met zijn handen op zijn stuur reed en dus minder controle had - steeds uitweek voor die pootjes van de nadar en daardoor plots met zijn shifter in die jas bleef haken. Zijn voorwiel schoot weg tegen zo'n pootje."

  Als als als... Ik wil daar niet meer over nadenken. Dat doet ook afbreuk aan de overwinning van Phil.

  Oliver Naesen

  "Je bent jong, zeiden ze, maar het is 2020 en het is nog niet gelukt"

  De grote vraag blijft natuurlijk: wat als..? "Je bent vandaag al de 3e die dat vraagt, om nog maar te zwijgen van al die keren dat het mij daarvoor al gevraagd is. Ik wil daar niet meer over nadenken. Als als als..."

   

  "Het zou ook afbreuk doen aan de prestatie van Phil als we zouden zeggen: we hadden hem zeker ingehaald. De winnaar heeft altijd gelijk."

   

  "Iedereen zei na die wedstrijd ook: "Dat is niet erg, je bent nog jong, dit is nog maar je 3e Ronde van Vlaanderen. Er komen er nog zoveel. Maar we zijn intussen 2020 en het is nog altijd niet gelukt."

  Heruitzending Ronde van Vlaanderen 2017

  • Kijk vanmiddag vanaf 13.38u naar de heruitzending van de Ronde van Vlaanderen en ontdek of Philippe Gilbert opnieuw zal winnen

   

  • Of volg het op de website van sporza.be, met een "liveverslag" met onder meer tweets van nu erbij

  Luister naar de podcast van De Rode Lantaarn, met Oliver Naesen