Gert Verheyen: "Volgend seizoen met 18 clubs om juridische zaken te vermijden"

  In 1B is er nog geen kampioen.

  Er is deze week uiteraard weer geen bal getrapt op de Belgische velden, maar over de Belgische voetbalcompetitie is er wel veel gezegd en geschreven. Hoe kijkt analist Gert Verheyen naar de afwikkeling van deze competitie?

  Voor wie het deze week compleet gemist heeft: de Pro League wil onze competitie stopzetten, al blijven er nog enkele belangrijke twistpunten over. De UEFA kan dan weer niet lachen met de Belgische intenties. Analist Gert Verheyen vindt het Belgische voornemen alleszins een "logische beslissing".

   

  "Waar je nu helemaal niet meer aan denkt, is voetbal", vertelde hij vol overtuiging in De Ochtend op Radio 1.

   

  "Iedereen is met veel zaken bezig, maar dat heeft te maken met het coronavirus, met voorzichtig zijn en met thuis blijven. Voetbal is zo ver weg. Dat je denkt dat je over een paar weken weer zou kunnen voetballen, dat kan ik niet geloven."

   

  De UEFA lijkt daar wel op aan te sturen. "Daar heb je een tegenstelling tussen volksgezondheid en economische belangen. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, want dat laatste element speelt zo'n grote rol binnen de UEFA en er is de druk van de grootste competities."

   

  "Maar dat kan nooit opwegen tegen de volksgezondheid. Het is logisch dat er over gediscussieerd wordt, maar - en dat is mijn mening - er primeert maar één iets: de gezondheid. Al de rest kan wachten. Kost het geld of is het zuur, dan is het maar even zo."

  Wat met volgend seizoen?

  België lijkt de meest voorbeeldige leerling van de klas en heeft misschien wel een trend gezet. "Al was het bij ons wel net iets makkelijker om iedereen op dezelfde lijn te krijgen", merkt Gert Verheyen op. "Er zullen ook hier verliezen zijn bij de clubs, maar die zullen minder gigantisch zijn dan in de andere landen."

   

  Club Brugge wordt normaal uitgeroepen tot kampioen, maar wat met de degradatie en promotie? Gert Verheyen: "Je zou kunnen zeggen: als het logisch is dat je de kampioen aanduidt, dan is het ook logisch dat de laatste in de stand degradeert. Maar je hebt ook nog geen kampioen in 1B..."

   

  "Om zoveel mogelijk juridische zaken te vermijden, is het gemakkelijk om volgend jaar met 18 clubs te spelen in eerste klasse. Dus met Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot. Dan zullen minder clubs juridische stappen zetten om toch nog hun gelijk te halen."

   

  "Ik redeneer gewoon: als je Beveren laat zakken, dan moet er toch iemand kampioen zijn in 1B? Maar die terugmatch in de finale wordt misschien of wellicht niet meer gespeeld. Dan wordt het een loterij. En dan zullen er veel meer clubs ontevreden zijn."

   

  "Met 18 clubs volgend seizoen, dan zullen minder teams ontevreden zijn of zullen er minder teams zich benadeeld voelen dan wanneer je toch nog een competitie met 16 clubs zoals nu probeert te vormen. Wat dan met de play-offs? Volgend seizoen dan maar zonder play-offs."

  Met 18 clubs volgend seizoen, dan zullen minder teams ontevreden zijn of zullen er minder teams zich benadeeld voelen dan wanneer je toch nog een competitie met 16 clubs zoals nu probeert te vormen. 

  Gert Verheyen