"Als we dit niet goed aanpakken, kunnen 4 Formule 1-teams verdwijnen"

  Lando Norris

  McLaren-rijder Lando Norris vorig jaar in actie op het circuit van Spa-Francorchamps.

  De Formule 1 bevindt zich vanwege de huidige coronacrisis in een zeer fragiele toestand. McLaren-teambaas Zak Brown waarschuwt voor ernstige gevolgen.

  Het Formule 1-seizoen wacht nog altijd op de eerste Grote Prijs. Acht races van de kalender zijn geannuleerd of uitgesteld. Daardoor lopen de teams onder meer veel (sponsor-)inkomsten mis.

   

  "Het coronavirus kan een verwoestende uitwerking op de teams hebben en is daardoor zeer bedreigend voor de toekomst van onze raceklasse", zegt Zak Brown (McLaren) in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

   

  "Als we dit probleem niet goed aanpakken, kunnen er 4 renstallen verdwijnen en het is dan nog maar de vraag in deze crisistijd of er andere partijen klaar staan om de opengevallen plaatsen in te nemen."

   

  Volgens Brown kan de Formule 1 alleen overleven als er grote veranderingen worden doorgevoerd, vooral op financieel gebied. Wat de teambaas van McLaren betreft, wordt het maximale budget voor de renstallen fors teruggeschroefd, tot jaarlijks 100 of 125 miljoen dollar, exclusief onder meer de salarissen van de coureurs.

   

  Voor 2021 is dat plafond nog op 175 miljoen dollar vastgesteld, maar maandag gaan de renstallen met elkaar in gesprek om dat bedrag naar beneden bij te stellen.