Cercle beseft dat het "geen populaire maatregel" neemt: "Het is overleven"

  Cercle Brugge was zich aan het opmaken voor Play-off II.

  Cercle Brugge is na Waasland-Beveren de tweede 1A-club die tijdelijke werkloosheid inroept voor zijn spelers. Dat roept verontwaardiging op omdat voetballers amper sociale en fiscale bijdragen betalen, weet ook Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. "Als alles weer op de rails staat, zullen we iets terugdoen voor de maatschappij."

  De coronacrisis brengt ook de Belgische voetbalclubs in nauwe schoentjes: de inkomsten zijn weggevallen, de kosten niet. Daarom spelen sommige clubs met het idee om tijdelijke werkloosheid in te roepen voor hun spelers, ook al heeft de Pro League gevraagd om dat niet te doen. Waasland-Beveren en Cercle Brugge hebben toch de stap gezet.

   

  Dat voetballers nu terugvallen op de sociale zekerheid, waartoe ze amper bijdragen, roept vraagtekens op. "Het is ethisch onverantwoord dat ze nu trekken uit die kas", zegt arbeidseconoom Stijn Baert. "Maar de individuele voetbalploegen kan je weinig verwijten: ze maken ook maar gebruik van het systeem dat bestaat."

  Individuele voetbalploegen kan je weinig verwijten: ze maken ook maar gebruik van het systeem.

  Arbeidseconoom Stijn Baert

  Cercle-voorzitter: "Geen populaire maatregel"

  Cercle-voorzitter Vincent Goemaere benadrukt dat het "geen eenvoudige beslissing" was. "We hebben geprobeerd om het anders op te lossen, maar de economische realiteit heeft ons gedwongen om deze maatregel te nemen", zegt hij. "Het is overleven, niet meer dan dat."

   

  "De spelers krijgen ook niet 70 procent van hun loon. Ze gaan net als iedereen tot het minimumbedrag. Voor sommige jeugdspelers in de kern is dat moeilijk. We beseffen dat het geen populaire maatregel is, maar wel een verstandige om de continuïteit van onze voetbalvereniging te garanderen."

   

  "Volgens sommige bronnen kan deze crisis nog 12 maanden duren. Dat is heel lang in het voetbal. We zitten met heel veel economische en financiële vraagtekens die deze maatregel noodzakelijk maken."

   

  "Het is ook onze taak om verder te kijken dan het economische. Cercle Brugge heeft ook een sociaal aspect, een jeugdwerking, een community... Cercle is veel meer dan voetbal. We maken nu gebruik van deze maatregel, maar als we weer op de rails zitten, zullen we iets terugdoen voor de maatschappij en bijvoorbeeld een goed doel steunen."