Chavanel: "Een Ronde van Vlaanderen in het najaar, heeft dat wel zin?"

  De Ronde 2011: terwijl Nick Nuyens juicht, baalt Sylvain Chavanel.

  9 jaar geleden beleefde Nick Nuyens in de Ronde van Vlaanderen de mooiste dag van zijn leven. Nummer 2 Sylvain Chavanel kijkt nog altijd met een wrang gevoel terug op die verloren sprint. "Dat blijft een frustratie."

  Een tiental jaar geleden was Sylvain Chavanel een vaste klant in de Vlaamse voorjaarskoersen. "In 2008 heb ik de Vlaamse klassiekers ontdekt in dienst van Cofidis. "

   

  "Een jaar later tekende ik voor Quick-Step, de toonaangevende ploeg in die koersen. Dat waren de mooiste jaren van mijn leven."

   

  Het was ook voor Quick-Step dat hij dicht bij de zege in de Ronde van Vlaanderen kwam, in 2011. Alleen liet hij zich in de sprint ringeloren door Nick Nuyens.

   

  "Ik nam het initiatief om naar rechts te gaan", herinnert Chavanel zich de sprint. "Maar plots zwenkte Cancellara uit en kreeg ik schrik. Een echte sprinter zou toch gepasseerd zijn, maar ik bleef zitten. Toen ik de finish voorbijkwam, kwam meteen het besef. Dat blijft een frustratie. Maar ik ben wel trots dat ik er altijd bij was."

  Mijn tijd bij Quick-Step, dat waren de mooiste jaren van mijn leven.

  Sylvain Chavanel

  "Ronde in het najaar zal niet hetzelfde zijn"

  Intussen zijn er, al dan niet vage, plannen om dit jaar toch een Ronde van Vlaanderen te rijden, maar dan in het najaar. Sylvain Chavanel is sceptisch. "Heeft dat wel zin? Het zal sowieso niet hetzelfde zijn."

   

  "De Ronde is de apotheose van een hele reeks koersen, van Waregem tot Harelbeke. Die climax zal dan ontbreken."

   

  "Maar er is ook nog iets anders: sommige renners zullen mentaal op zijn nog voor het najaar aanbreekt. Het is geen pretje om nu op de rollen te moeten rijden (in Frankrijk mag niemand op straat komen, red), op je gewicht te moeten blijven letten,... Er zullen veel renners van hun pluimen laten, eerder mentaal dan fysiek."

  Sporza retro: Nick Nuyens wint de Ronde van Vlaanderen van 2011