Vandenbempt: "Met die technische werkloosheid heb ik het heel erg moeilijk"

  Steeds meer Belgische voetbalclubs vragen technische werkloosheid aan voor hun spelers. Peter Vandenbempt heeft er zijn bedenkingen bij. "Ze worden al flink gesponsord door de overheid en wentelen bij de eerste de beste tegenslag de lasten weer af op de gemeenschap."

  Waasland-Beveren was de eerste club uit 1A die de technische werkloosheid aanvroeg voor zijn spelers, gisteren kwam daar ook Cercle Brugge bij. Peter Vandenbempt vindt het een kwalijke evolutie. "Ik heb het hier heel erg moeilijk mee", zegt hij in Extra Time.

   

  "Iedereen weet dat het Belgische voetbal flink gesponsord wordt door de overheid, door de lage bedrijfsvoorheffing en sociale zekerheid. Je kunt daar voor of tegen zijn - dat is een andere discussie."

   

  "Maar dat je dan bij de eerste de beste tegenslag de lasten opnieuw op de gemeenschap afwentelt, daar heb ik het toch heel erg moeilijk mee."

   

  "Ik ben eerder voorstander van een systeem zoals een paar clubs dit al deden, waarbij de spelers na onderhandelingen afstand doen van (een deel van) hun loon. Dat lijkt mij een meer faire deal, die maatschappelijk veel makkelijker valt te aanvaarden."

  Ik ben eerder voorstander van het systeem waarbij spelers een deel van hun loon afstaan.

  Peter Vandenbempt

  Kanttekening: "Er zijn ook voetballers met een bescheiden loon"

  Volgens Peter Vandenbempt is er wel een kanttekening bij het verhaal. "Voor het administratieve personeel is dit natuurlijk een ander verhaal en dit gaat ook vooral op voor de voetballers van de grote clubs. Zij verdienen veel geld en zullen daar geen hinder van ondervinden, zelfs niet als ze 3 maanden geen loon ontvangen."

   

  "Anderzijds zijn er in de hoogste voetbalklasse ook heel wat voetballers die voor een zeer bescheiden loon spelen. Jonge mensen, die misschien pas gebouwd hebben en die niet noodzakelijk met een dure auto rondrijden. Voor hen is het misschien iets moeilijker om hun loon af te staan."

   

  "Maar als grote clubs technische werkloosheid inroepen voor hun spelers vind ik dat geen goed idee."

  Bekijk het fragment uit Extra Time