Onderzoek UGent: "Profwielrenners blijven ook nu gemotiveerd"

  Oliver Naesen blijft in conditie door extreme uitdagingen aan te gaan.

  De Universiteit van Gent heeft een onderzoek gedaan bij 120 profwielrenners (m/v) over hoe zij met de coronacrisis omgaan. "De meeste renners blijven positief", is de belangrijkste vaststelling.

  Doctoraatstudente Sofie Morbée doet voor de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie onderzoek naar motivatie in de sport.

   

  Morbée, zelf overigens de vriendin van profrenner Emiel Vermeulen, peilde tussen 17 maart en 1 april naar de corona-motivatie bij 120 profrenners, voornamelijk uit België maar ook Frankrijk en Nederland.

   

  "Het belangrijkste resultaat is dat ze ondanks het wegvallen van de klassiekers nog altijd gemotiveerd blijven", zegt Morbée.  "De meeste renners proberen positief met deze situatie om te gaan."

   

  "Renners zoeken naar nieuwe uitdagingen om het boeiend en zinvol te houden. De virtuele Ronde van Vlaanderen op rollen is daar een mooi voorbeeld van, maar je kunt die uitdaging bijvoorbeeld ook vinden in het jagen op KOMs (King of the Mountain) op Strava of in ritjes op Zwift."

  Renners zoeken naar nieuwe uitdagingen om het boeiend en zinvol te houden.

  Onderzoekster Sofie Morbée

  "Renners met 'moetivatie' leggen zich te veel druk op"

  Toch zijn er ook uitzonderingen. "Als renners meer 'moetivatie' ervaren, namelijk het trainen omdat het moet, dan leggen ze zichzelf in deze periode meer druk op."

   

  "Ze maken gebruik van dwingende zelfmotiverende strategieën. Ze krikken hun motivatie op door te denken dat anderen teleurgesteld zouden zijn in hen of ze voelen zich schuldig als ze hun training niet of onvolledig zouden afwerken."

   

  "Dat is geen goede zaak, want dat leidt tot verveling. Men gaat nog minder inzien wat het nut is om nog voort te trainen."